main logo
409

Nichituș: Kozak nu este împotriva unei posibile alianțe PDM-PSRM

Comisarul european Johannes Hahn, în cadrul vizitei oficiale pe care a întreprins-o la Chișinău, a transmis un mesaj echilibrat prin care a menționat că ar exista anumite riscuri, dacă nu se formează o coaliție, dar și că lucrurile începute trebuie să continue. Declarația aparține jurnalistului Victor Nichituș.

Nichituș: Kozak nu este împotriva unei posibile alianțe PDM-PSRMColaj: Știri.md

Jurnalistul interpretează mesajul vicepremierului rus, Dmitri Kozak, ca pe un accept al faptului că Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat ar putea să creeze o coaliție de guvernare, transmite IPN.

„Putem interpreta că la un moment dat Kozak nu a spus că nu se va întâlni cu liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, sau că nu este împotriva unei posibile alianțe formate din PDM și PSRM ceea ce înseamnă că probabil s-a ajuns la o înțelegere și această înțelegere a fost specificată ușor de Johannes Hahn că și-ar dori ca în Republica Moldova să existe pace și să existe un Guvern”, a menționat jurnalistul la emisiunea „Fabrika” de la Publika TV.

Victor Nichituș consideră că din moment ce blocul ACUM a mai făcut o invitații la discuții către socialiști, acest lucru a ridicat ratingul PSRM, care este „curtat” actualmente de două formațiuni.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea susține că, judecând după cele declarate, cei trei diplomați nu au avut intenția de a exercita presiuni și de a împinge mersul negocierilor într-o direcție anume. Corneliu Ciurea nu exclude că cei trei reprezentanți străini ar fi încercat să-și disimuleze intențiile reale prin aceste declarații. Comentatorul susține că la nivelul UE ar exista o înțelegere că este nevoie de o doză bună de pragmatism față de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.

Referindu-se la noua invitație la discuții lansată de blocul ACUM către socialiști, comentatorul politic consideră că blocul vrea să discute cu socialiștii în condițiile în care nu prea are ce să ofere, iar din partea PSRM se observă o anumită plictiseală.

Luni, la Chișinău, formațiunile politice au avut întâlniri cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak, comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn, și directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bradley A. Freden. După discuții, cei trei oficiali străini au menționat că este nevoie de un Guvern stabil la Chișinău, dar este binevenită și o coaliție temporară, dacă nu se ajunge la un consens pe termen lung.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării