main logo
844

Nemerenco: Radu a făcut lobby direct pentru industria tutunului

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, susține că fostul ministru, Silvia Radu, ar fi făcut lobby pentru industria tutunului.

Nemerenco: Radu a făcut lobby direct pentru industria tutunuluiColaj: cotidianu.md

Mai exact a promovat comercializarea produselor din tutun care nu arde, adică a țigărilor electronice. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE, transmite Știri.md. 

„Țigările electronice nu se deosebesc față de alte țigări. Asta a fost politica anterioară a ministerului. A existat un lobby. Față de țigările electronice s-au făcut unele forme și față de țigările obișnuite – complet alte reguli. Acuma nu mai avem o diferență între țigările obișnuite și țigările electronice, ele se supun absolut acelorași criterii, referitor la reclamă, vânzare cui se vând acestea”, a spus Ala Nemerenco.

Deși ar exista informații precum că un grup de medici ar fi lobat pentru industria tutunului, ministrul nu crede că ei ar avea vreun interes. Cea care la propriu a semnat actele pentru promovarea dispozitivelor de fumat care nu ard a fost Silvia Radu.

„Nu cred că există medici care ar putea să facă lobby pentru industria tutunului. Pot crede că există politicieni care au făcut lobby pentru industria tutunului, ca să avem aceste modificări și asta a fost de fapt politica de anul trecut a Ministerului Sănătății. Cred că suntem unicul caz în toată lumea unde Ministerul Sănătății a făcut lobby pentru industria tutunului. Silvia Radu a semnat documentele în care Ministerul avea o poziție diferită vizavi de consumul de tutun cu țigări obișnuite”, a declarat Nemerenco.

Totodată, ministrul spune că „mai multe studii demonstrează cazuri de deces în urma utilizării țigărilor electronice.

„Sunt chiar mai periculoase decât țigările obișnuite. Tutunul este supus unui alt mod de utilizare, care nu este mai puțin periculos decât cel supus arderii”, adaugă ministrul.

Anul trecut, în luna decembrie, pe când ministrul Sănătății era Silvia Radu, Guvernul a propus spre dezbateri publice un proiect de hotărâre care favorizează comercializarea produselor din tutun care nu arde. Ministerul Sănătăţii a lansat atunci un argument bizar în ceea ce privește nocivitatea acestora, menționând că, „posibilitatea de a introduce pe piața Republicii Moldova produse din tutun care nu arde și trecerea pe parcurs a populație fumătoare de la consumul produselor din tutun pentru fumat la produse din tutun care nu arde poate contribui la soluționarea, în parte, a problemelor de sănătate”. 

Proiectul de hotărâre a fost semnat de către miniștrii Sănătății, Silvia Radu, al Justiției, Victoria Iftodi, și de Externe, Tudor Ulianovschi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării