main logo
468

Negru: Președintele Moldovei a vorbit parcă din partea Rusiei la ONU

În discursul pe care l-a rostit la tribuna ONU, președintele Igor Dodon, a cerut recunoașterea internațională a neutralității Republicii Moldova.

Negru: Președintele Moldovei a vorbit parcă din partea Rusiei la ONUFoto: ipn.md

El nu a solicitat retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, iar o parte din alocuțiunea sa a fost rostită în limba rusă. Comentatorii politici susțin că la New York, Igor Dodon a vorbit din numele Rusiei, și nu al Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la radiochisinau.md.

Deocamdată, Ministerul Afacerilor Externe nu a răspuns solicitării dacă discursul rostit ieri de președinte a fost coordonat cu diplomația de la Chișinău, relatează Radio Chișinău.

Președintele filorus Igor Dodon a cerut la ONU recunoașterea neutralității R. Moldova, menționând că acest fapt ar contribui și la reglementarea conflictului transnistrean. 

El nu a solicitat, însă, și retragerea trupelor ruse care se află pe teritoriul R. Moldova și care au fost implicate în războiului din 1992. 

Igor Dodon i-a mulțumit Rusiei că intenționează să distrugă muniția din stânga Nistrului, dar a evitat să menționeze că este vorba despre armament rusesc.

Fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, observă că Igor Dodon vorbește de neutralitatea Republicii Moldova pe care nici măcar Consiliul de Securitate ONU nu o poate garanta. 

Totodată el denunță faptul că în discursul său, Igor Dodon a „sincronizat” rezolvarea conflictului cu retragerea armamentului conform poziției Kremlinului – adică doar după „soluționarea conflictului”, a scris Vlad Lupan pe pagina sa de Facebook.

Președintele Comisiei de politică externă din Parlamentul de la Chișinău, Iurie Reniță, consideră că prin discursul său, Igor Dodon a îndeplinit instrucțiunile Moscovei.

Și comentatorul Nicolae Negru atenționează că, la New York, Igor Dodon a exprimat poziția Rusiei și nu a R. Moldova.

„Discursul lui Dodon e prea lung, probabil astfel a vrut să compenseze lipsa lui de la Adunările Generale precedente ale ONU. El a vorbit parcă din partea Rusiei, deși este președinte al R. Moldova. Nu a pomenit de necesitatea retragerii trupelor ruse, despre războiul moldo-rus din 1992. 

El pune totul pe seama elitei, pe seama celor care au condus în perioada respectivă, pe destrămarea Uniunii Sovietice. într-un fel El pune totul pe același cântar: Estul și Vestul, vorbind despre o luptă geopolitică, care se dă pe teritoriul R. Moldova. 

Deși Occidentul asistă financiar R. Moldova, ne ajută din punct de vedere economic, ne ajută să plătim salariile și pensiile, iar Rusia, dimpotrivă, aplică bâta economică, instituie embargouri, refuză să-și retragă trupele ruse, sprijină separatismul. 

Nu putem pune semnul egalității între Est și Vest. E ciudată această declarație a președintelui R. Moldova”, a spus Igor Dodon.

Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de premierul Maia Sandu, și-a exprimat dezacordul faţă de poziţia incoerentă şi inconsecventă a preşedintelui privind trupele militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Anterior, ministrul Nicu Popescu anunța că discursul președintelui Igor Dodon de la tribuna Adunării Generale a ONU va fi coordonat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar mesajul pe care îl va transmite trebuie să reprezinte interesul comun al cetățenilor.

Amintim că după vizita pe care a efectuat-o la Moscova, la începutul lunii septembrie, Igor Dodon anunța că a discutat cu președintele rus Vladimir Putin despre discursul pe care urma să-l rostească la cea de-a 74-a Adunare Generală a ONU.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării