main logo
1079

Negociatorul de la Tiraspol: Neutralitatea Moldovei este o ficțiune

În Moldova se desfășoară o militarizare activă și, deși "formal, Republica Moldova este un stat neutru, în realitate aceasta este o ficțiune".

Negociatorul de la Tiraspol: Neutralitatea Moldovei este o ficțiuneFoto: mid.gospmr.org

Potrivit Infotag, o asemenea opinie a fost exprimată într-un interviu acordat publicației ruse "Izvestia" de către negociatorul-șef transnistrean, Vitali Ignatiev, transmite Știri.md.

Potrivit acestuia, pe teritoriul Moldovei sunt trei centre NATO, din 2006 a fost implementat Planul individual de parteneriat al Republicii Moldova cu NATO (IPAP), iar în prezent există deja un plan pentru 2022-2023.

"Planul este realizat pe etape. Este clar că s-a asigurat prezența constantă a instructorilor NATO, se desfășoară exerciții comune, inclusiv în apropierea zonei de securitate. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o hotărâre care permite prezența pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror forțe paramilitare străine, inclusiv a Grupului european de poliție de frontieră și garda de coastă (Frontex). Aceasta deja operează pe teritoriul Moldovei", a spus Ignatiev.

El a atras atenția asupra faptului că în strategia de securitate națională a Republicii Moldova "au fost fixate cerințe pentru retragerea trupelor ruse, a armamentului și transformarea operațiunii de menținere a păcii".

"Conducerea Moldovei, la nivelul secretarului de stat al Ministerului Apărării, recunoaște că țara este aprovizionată cu arme ușoare de calibru mic pentru unitățile militare și vorbește despre planuri de aprovizionare cu armament de artilerie. 

Pe 11 iulie, în Moldova a fost deschis un centru al UE pentru sprijinul securității interne și managementul frontierelor. De ce se deschide, ce obiective va urmări? Aceștia sunt factori practici care ne provoacă o îngrijorare foarte serioasă", a recunoscut Ignatiev.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării