main logo
667

Nata Albot, despre deschiderea unei singure secții de vot în Canada

Guvernul Canadei a informat că legislația canadiană nu permite deschiderea secțiilor de vot a statelor terțe, în afara misiunilor diplomatice, anunță, printr-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Nata Albot, despre deschiderea unei singure secții de vot în Canada

Ambasada Republicii Moldova a fost informată că decizia respectivă se bazează pe prevederile legislației canadiene, care „nu poate aproba deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul Canadei” pentru scrutinul din anul 2019, se notează în comunicatul MAEIE.

Nata Albot a venit cu un mesaj către diaspora din Canada. Potrivit ei, legea la care face referire ministerul era în vigoare și la alegerile prezidențiale din 2016, dar și la cele parlamentare din 2014. Astfel, ea se întreabă de ce atunci autoritățile din Canada au permis deschiderea secțiilor de vot, dar acum nu.

„Către moldovenii montrealezi și torontieni care au mai păstrat legătura cu țara lor natală, urmăresc ce se întâmplă acasă, au în Moldova părinți și o bucată de suflet rămasă acolo.

Astăzi Ministerul de Externe, în sfârșit, a făcut publică informația prin care suntem anunțați că de data asta, pe 24 februarie, nu vom putea vota la Toronto și Montreal, ci doar la Ottawa. Motivul ar fi un policy al statului canadian care nu permite desfășurare de campanii electorale și secții de vot ale altor state pe teritoriul Canadei, decât pe teritoriul ambasadelor și consulatelor.

Acest policy nu a unul recent. El exista și 2016, când au fost alegeri prezidențiale. Și în 2014, când au fost alegeri parlamentare. În pofida prevederilor restrictive, atunci autoritățile noastre au găsit argumentele necesare ca să convingă canadienii să ne permită deschiderea secțiilor de vot la Montreal și Toronto. De data asta cred că nu i-am rugat frumos pe canadieni, de asta nu au permis. Sau poate canadienii pur și simplu nu urmăresc știrile din Moldova ca să înțeleagă cum votează diaspora și cât de prețios este fiecare vot din diasporă.

Colac peste pupăză, ieri CEC a decis să micșoreze numărul de buletine pentru Canada. Nu vor mai fi 5.000, ci 4.000. Și toate vor putea fi utilizate doar la Ottawa. Povestea poate continua cu detalii interesante: neacceptarea pașapoartelor expirate în diasporă, refuzul de a deschide secția de vot la Calgary, etc. Dar să ne focusăm pe soluție.

Suntem în fel și chip încurajați să nu mergem la vot. Ni se arată vădit că votul nostru nu este dorit.
Ce facem, moldoveni din Canada?
Acceptăm? Ne punem pe-o coastă?

Întindem prin comentarii regrete și dezamăgiri sau le mai dăm o dată la v(b)ot?", a scris Nata Albot pe Facebook.

Amintim că alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării