main logo
988

Năstase: Suntem în tranziție de la un feudalism modern la un regim democratic

Suntem în tranziție de la un feudalism modern, bazat pe frică și corupție, la un regim democratic.

Năstase: Suntem în tranziție de la feudalism modern la regim democraticFoto: stiri.md

Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova în cadrul unui interviu pentru Putereaacincea.ro.

"În Republica Moldova noi am avut de a face cu o dictatură oligarhică și nu, dacă vreți, cu o dictatură în sensul clasic al termenului. A fost un regim politic care a privatizat puterea în stat și a subordonat instituțiile publice unor rețele de putere informale, bazate pe clientelism. Taxele colectate nu își urmau cursul firesc de a contribui la binele comun, ci strict la binele unor persoane precum Plahotniuc, Șor și alții… Închipuiți-vă că acești indivizi nici măcar nu se oboseau să mai treacă pe la controlul de frontieră când intrau sau ieșeau din țară. Asta ca să nu mai vorbim de contrabanda și evaziunea fiscală generată de pe urma magazinelor duty-free, controlate de Șor și tolerate de regimul Plahotniuc.

De aceea, când vorbim de reconstrucția instituțională, noi vorbim despre revenirea la normalitatea aparatului public, în care contează competențele legale ale autorităților, nu deciziile arbitrare ale unor persoane puse să controleze acele instituții și să le oblige să acționeze în interesul unui om și a apropiaților săi. Suntem practic într-un proces de tranziție de la un feudalism modern, bazat pe frică și corupție, la un regim democratic, bazat pe drepturile și libertățile fundamentale ale omului", a explicat Andrei Năstase.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării