main logo
485

Năstase: Opțiunea cea mai ușoară era retragerea ACUM în opoziție

Copreședintele Blocului ACUM, deputatul Andrei Năstase, a explicat, într-un interviu de ce prestația politică a blocului le-a părut unora neclară.

Năstase: Opțiunea cea mai ușoară era retragerea ACUM în opoziție

„Nu cred că poziția noastră a fost una incoerentă. Corectă, transparentă, conformă cu promisiunile noastre electorale - DA. Dar admițând că nu am fost prea eficienți în ce privește comunicarea și contracararea propagandei oligarhice, voi încerca să introduc mai multă claritate asupra poziției noastre pentru opinia publică. 

În baza rezultatelor alegerilor, Blocul ACUM nu a avut prea multe opțiuni. Era clar că despre o alianță, coaliție cu Plahotniuc și gruparea sa, din start nici nu putea fi vorba”, a menționat președintele Platformei Demnitate și Adevăr, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

„Prima opțiune, cea mai ușoară, care nu ne-ar fi caracterizat și care risca să fie văzută ca egoistă, era retragerea noastră în opoziție, ceea ce ar fi lăsat calea deschisă PDM-ului și PSRM-ului să-și formalizeze alianță de guvernare ce funcționează de facto încă din 2016, iar noi să ne fi poziționat politic mai avantajos în perspectiva electorală, respectându-ne cuvântul dat oamenilor de a nu face coaliție nici cu gruparea oligarhului Plahotniuc, nici cu PSRM, al cărui lider informal este chiar complicele lui Plahotniuc, președintele pro-rus, Dodon. 

A doua opțiune ținea de încercarea noastră, în pofida tuturor dificultăților și riscurilor politice, de a identifica un mecanism de demontare a regimului Plahotniuc, chiar și în condițiile în care, bineînțeles, după o imensă fraudă din partea regimului, oamenii ne-au oferit 26 de mandate, jumătate din numărul de mandate necesar pentru o veritabilă guvernare proeuropeană și antioligarhică. 

În asemenea circumstanțe, acest lucru însă se poate întâmpla doar cu participarea și a altor deputați liberi, necontrolați de regimul Plahotniuc, din alte fracțiuni”, a punctat Năstase.

Din acest considerent, dorind să înceapă demontarea regimului pe cale parlamentară, Blocul ACUM a venit cu mai multe inițiative care pot coagula aleșii poporului, indiferent de opțiunile lor politice și geopolitice, a mai spus copreședintele ACUM, referindu-se la pachetul de legi privind dezoligarhizarea instituțiilor statului, demararea proceselor de reformare a justiției și de combatere a corupției, a protecționismului etc.

„Pentru a realiza acest obiectiv, am venit cu inițierea unor discuții pe o platformă parlamentară largă cu cei care în campania electorală declarau sus și tare că își doresc și ei acest lucru. 

Am pledat pentru caracterul transparent al discuțiilor legate de implementarea acestui pachet de legi, pentru ca cetățenii să înțeleagă agenda noastră, intențiile noastre reale și să nu existe loc de interpretare și de manipulare a opiniei publice prin intermediul presei aservite mafiei cu care urma să ne batem împreună. 

Caracterul transparent al comunicării era important atât pentru alegătorii noștri, cât și pentru alegătorii altor forțe politice, inclusiv pentru votanții socialiștilor”, a precizat Andrei Năstase, în cadrul interviului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării