main logo
515

Năstase nu exclude posibilitatea boicotării alegerilor parlamentare

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, nu exclude posibilitatea boicotării alegerilor parlamentare, care vor avea loc la data de 24 februarie. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”.

Năstase nu exclude posibilitatea boicotării alegerilor parlamentare

„Așteptăm ziua când vom fi mulți. Avem capacitatea să ieșim și să determinăm poliția. Vreau să le spun oamenilor să aibă puțină răbdare. Acest lucru nu se poate rezolva într-o zi sau două.

Trebuie să ne adunăm în jurul unei idei care ne unește pe toți. Ceea de ce avem nevoie este democrația, libertatea, locuri de muncă, salarii, burse. Trebuie să ne unim”, a declarat Andrei Năstase, transmite Ştiri.md cu referire la Unimedia.

Fiind întrebat dacă opoziția are șanse în alegerile parlamentare după invalidarea celora locale, dânsul a menționat că nou sistem de votul îl avantajează doar pe Igor Dodon.

„Sistemul mixt de vot  îl avantajează în mod direct pe Dodon. Trebuie să înțelegem că Plahotniuc vrea să-l întărească pe Dodon.

Dacă situația din Republica Moldova va degrada, nu este exclusă boicotarea alegerilor”, aconcluzionat Năstase.

De menționat că, Parlamentul a decis în ședință plenară că alegerile parlamentare vor fi organizate pe 24 februarie. 

Amintim că alegerile parlamentare vor avea loc sub sistemul de vot mixt. 

Proiectul cu privire la adoptarea sistemului electoral mixt a fost votat pe 20 iulie de către 74 de deputați, deși Comisia de la Veneția a adoptat un aviz critic față de proiectele privind votul mixt și uninominal.

Proiectul prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar 50 de deputați - în baza listelor de partid. 

 Candidații din circumscripțiile uninominale vor putea fi candidați independenți ori desemnați de către partidele politice. Cât privește circumscripția națională, acolo concurenții electorali vor fi doar partidele politice. Candidații independenți nu pot candida în mai multe circumscripții. Dar, în principiu, un cetățean poate candida într-o circumscripție majoritară, în calitate de independent și în circumscripția proporțională, pe lista unui partid politic.

Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a prezentat lista circumscripțiilor uninominale. Conform hărții finale, care cuprinde în total 51 de circumscripții, 48 vor fi constituite pe teritoriul Republicii Moldova, iar trei în afara țării, se arată într-un comunicat de presă emis de reprezentanții Executivului.

Astfel, în municipiul Chișinău au fost formate 11 circumscripții, în municipiul Bălți  –  două și pe teritoriul Unității Teritorial Administrative Găgăuzia la fel două circumscripții. Totodată, din cele 48 de circumscripții din republică, două vor fi create pentru teritoriul din stânga Nistrului: una pentru localitățile Camenca, Rîbnița, Dubăsari, Grigoriopol, iar cealaltă pentru Slobozia, municipiul Tiraspol și Tighina.

Pentru reprezentarea teritoriilor din afara țării unde se află cetățeni moldoveni au fost constituite trei circumscripții uninominale: una în Est de Republica Moldova, o altă în Vest de Republica Moldova și una pentru Statele Unite ale Americii și Canada.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării