main logo
821

Năstase, despre vârcolacii MAI: Au fost acceptați ușor la Minister

Foști angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), concediați pe motiv că ar fi implicați în scheme dubioase sau ar fi admis încălcări ale legii, sunt acceptați cu ușurință în alte structuri de stat.

Năstase, despre vârcolacii MAI: Au fost acceptați ușor la MinisterFoto: Știri.md

Bunăoară, unii șefi ai fostei Direcții a cincea din cadrul MAI, cea care s-a ocupat de interceptarea abuzivă a mai multor politicieni, jurnaliști și lideri de opinie, și-au găsit refugiu la Ministerul Apărării, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.

Despre asta a vorbit joi, în cadrul unui club de presă, ministrul de Interne, Andrei Năstase, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor.

Ministrul de Interne și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că aceste persoane nu ar fost angajate în baza profesionalismului, ci datorită relației de prietenie cu ministrul Pavel Voicu. 

„Este inadecvat ca Ministerul Apărării, un alt minister important, să accepte cu ușurință niște oameni care au deținut funcții înalte la MAI. Marea problemă este că nu au fost primiți pentru profesionalismul lor, ci pentru relația cu acest ministru”, a precizat oficialul.    

Andrei Năstase a argumentat lichidarea Direcției a cincea prin faptul că aceasta se transformase într-o poliție politică: 

„După ce am consultat secretarii de stat, specialiștii din minister, am decis că mai bună soluție decât desființarea nu există”.

Foștii angajați ai direcției respective care au depus rapoarte să fie transferați în alte părți vor trece prin verificări instituționale, ale SPIA și SIS. 

„Dar purgatoriul vor fi dosarele penale intentate de Procuratura Generală în cazul interceptărilor oamenilor din societatea civilă, ale jurnaliștilor, liderilor de opinie etc.”, a punctat ministrul.

Năstase a precizat că din primele zile ale mandatului său a făcut apel la conștiința fiecărui angajat și le-a sugerat celor care au admis abuzuri să ia în calcul o demisie de onoare: 

„Au fost oameni care au înțeles și au plecat. Unii însă nu au înțeles și, după niște anchete serviciu, anchete penale, au fost dați afară conform legislației”.

„La începutul meu de mandat, am avut îndrăzneala să spun că am găsit la MAI foarte mulți „șerpi” și „vârcolaci”. 

Am avut foarte mult sabotaj, care s-a manifestat de multe ori în diferite forme. Unii nu făceau absolut nimic în mod direct, iar alții își asumau anumite sarcini, dar nu le îndeplineau”, a relatat ministrul. 

Unii dintre foștii angajați au plecat, alții și-au dat seama că nu se mai poate ca înainte, au înțeles care sunt abordările și au început să facă lucrurile corect.

„De la începutul mandatului meu, am încercat să introduc în circuitul structurilor subordinate Ministerului două gânduri la care eu țin foarte mult: să vorbim mai mult de echipă decât de anumite persoane. 

Am pus preț întotdeauna pe colegi, pe comunicare. A doua chestiune la care țin foarte mult este cooperarea loială între instituții. 

De exemplu, Inspectoratul Național de Investigații comunică foarte bine. În loc de o competiție destructivă, am ajuns la o cooperare loială cât se poate de constructivă. 

Cam așa, asemenea colaborare are ca beneficiar cetățeanul Republicii Moldova”, a declarat Andrei Năstase.

În Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile subordonate lucrează peste 15.000 de angajați.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării