main logo
1246

Năstase a dispus lichidarea Direcției Operațiuni Speciale din cadrul INI

Direcția Operațiuni Speciale (DOS) din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) a fost lichidată prin ordinul ministrului de Interne, Andrei Năstase.

Năstase a dispus lichidarea Direcției Operațiuni Speciale din cadrul INI

Șeful de la Interne a semnat actul chiar în fața presei, într-un briefing organizat în această dimineață. Potrivit lui Năstase, această direcție a fost fondată cu încălcări ale legii și reprezenta o „poliție politică”, transmite Știri.md cu referire la agora.md.

Ministrul nu s-a oprit să răspundă la întrebarea ce se va întâmpla cu oamenii angajați în această direcție, după dispariția ei. 

„Pentru mine, ca vicepremier, e inacceptabilă o poliție politică. Am dispus o anchetă la direcția a 5-a (n.r. - Direcția Operațiuni Speciale INI), iar constatările sunt grave. Direcția era instrumentul de interceptare și filare. Cu știrea lui Alexandru Jizdan și Alexandru Pânzari, Direcția a 5-a a lucrat împotriva oamenilor, iar pentru asta nu există scuză sau justificare”, a spus Năstase.

El a oferit niște cifre potrivit cărora, de la 1 ianuarie 2017 până pe 8 iulie 2019, angajații din cadrul Direcției a 5-a au efectuat 28.958 operațiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal.

„Înființarea și funcționarea direcției era cu abateri de la lege, iar direcția dubla acțiuni care erau în competența altor instituții ale statului. Direcția 5 și-a asumat să cerceteze tendințele de subminare a statalității statului, deși asta e în competența SIS. Tot ea putea investiga infracțiunile deosebit de grave, deși la INI este o direcție de combatere a crimelor grave. Cine profita de pe urma existenței direcției a cincea? Semnez ordinul de lichidare a acestei direcții”, a spus Năstase.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării