main logo
428

Năstase a comentat instituirea Zilei Comemorării regimurilor totalitare

Instituirea de către Guvernul Republicii Moldova a Zilei Comemorării regimurilor totalitare reprezintă o modestă şi tardivă reparaţie istorică faţă de victimile unor ideologii dezumanizante, care urmăreau eliminarea demnităţii individuale sub orice formă şi distrugerea fără milă a tuturor celor care îndrăzneau să li se opună.

Năstase a comentat instituirea Zilei Comemorării regimurilor totalitareFoto: Știri.md

Potrivit Infotag, despre aceasta a declarat Vicepremierul Andrei Năstase în contextul Zilei europene de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, marcate la 23 august, transmite Știri.md.

El a menţionat, vineri, că "nazismul şi stalinismul deopotrivă au distrus vieţi, familii, destine şi au lăsat în sufletele supravieţuitorilor traume pe care timpul nu le va putea vreodată vindeca".

"Ne confruntăm astăzi cu tentaţia gravă de a uita de sângele victimelor fascismului şi comunismului. Nu există loc pentru comparaţii doctrinare când vorbim de sisteme totalitare! 

Orice tiranie care îl lipseşte pe om de demnitate este criminală, indiferent ce etichetă poartă. Orice formă de orânduire politică care urmăreşte puterea absolută, controlul absolut asupra vieţii oamenilor, este a priori ilegitimă şi imorală!

Din păcate, există şi astăzi politicieni care nu au înţeles aceste lucruri şi pângăresc trecutul dureros al concetăţenilor noştri pentru a obţine dividende politice", a spus Năstase.

Potrivit lui, "poporul este dator victimelor tiraniei, să se amintească mereu de dezumanizarea pe care au adus-o în secolul trecut dictaturile sub bocancul cărora a suferit acest pământ".

"Le datorăm să luptăm mereu - şi o vom face! - pentru libertate şi împotriva sclaviei, pentru dreptate şi împotriva arbitrariului, pentru demnitate şi împotriva subjugării omului de către om!", a conchis Năstase.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării