main logo
1019

Nantoi, despre pedeapsa pentru separatism: Prim pas. Cheia e la Chișinău

Parlamentul de la Chișinău în nouă sesiune parlamentară, ce va începe pe 1 februarie, are de votat mai multe modificări legislative, printre care și cele mult temute de Tiraspol. Mai exact, modificările la Codul penal al Republicii Moldova privind separatismul.

Nantoi, despre pedeapsa pentru separatism: Prim pas. Cheia e la ChișinăuFoto: voceabasarabiei.md

Deputatul PAS Oazu Nantoi susține că aceste modificări vor fi un prim pas în protejarea securității statului. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „DOSAR TRANSNISTREAN” de la Radio Chișinău, realizată în comun cu Zona de Securitate, transmite Știri.md cu referire la zonadesecuritate.md.

Oazu Nantoi a amintit la acest subiect despre unele situații din trecut când s-au întâmplat mai multe derapaje din partea exponenților regimului de la Tiraspol, însă legislația Republicii Moldova nu prevedea nimic în privința acestora.

„Statul Republica Moldova din start se confruntă cu problema conflictului transnistrean, dar cadrul juridic pe care noi l-am avut totalmente ignora existența acestei probleme.

Noi nu putem fi anemici, nu putem fi apatici și trebuie să căutăm căi legale pentru a proteja securitatea Republicii Moldova și pentru a contracara aceste activități, de aceea noi mergem pe calea aceasta. 

Însăși situația ne obligă să ne schimbăm atitudinea, deoarece războiul din Ucraina, deoarece perspectiva aderării la Uniunea Europeană. Iată am văzut că viceprim-ministrul Oleg Serebrian, am văzut doar titlul știrii, spunea: „problema transnistreană va fi rezolvată în cadrul europenizării R. Moldova”, ok, eu sunt perfect de acord, dar sunt acolo multe nuanțe.

Demilitarizarea regiunii, cum trebuie să arate acele politici sectoriale prin care să fie integrați locuitorii din stânga Nistrului în realitățile R. Moldova, cum demontăm interesele acelei rețele de crimă organizată care are tentacule corupte inclusiv în structurile de stat ale Republicii Moldova, asta eu vă spun cu toată responsabilitatea, cu regret.

Eu nu chem la radicalism, la operațiuni militare în stil Hollywood, dar eu aștept ca și societatea să se sensibilizeze.”

Întrebat despre garanțiile că odată adoptate aceste articolele vor fi aplicate, având experiența existenței în Codul penal a articolelor privind uzurparea de calități oficiale sau cel ce vizează structurile paramilitare, dar nu au fost aplicate până acum, deputatul a invocat necesitatea finalizării reformelor încheiate la toate nivelele. 

În opinia parlamentarului, deși au fost schimbate primele persoane în ministere, sabotajul mai este prezent în structurile statului.

„Noi, trecând prin rușinea statului de stat captiv, demult am ajuns la concluzia că legile sunt scrise pentru a fi scrise, iar realitățile derulau în baza altor legi, nescrise. Haideți să ne aducem aminte cum la 28 iunie 2017, dacă nu mă greșesc, Evghenii Șevciuk cu mândra lui au fugit pe malul drept, se plimbau pe străzile Chișinăului.

Este vorba de un proces, este vorba de o luptă cu o boală grea înrădăcinată în instituțiile din Republica Moldova, inclusiv pe malul drept. Cheia rezolvării conflictului este la Chișinău, aici trebuie să apară competențele necesare și voința politică, și înseși instrumente pentru soluționarea acestei probleme. ”

Amintim că, în primă lectură, la 22 decembrie 2022, Parlamentul a adoptat mai multe modificări la Codul penal, în urma cărora urmează să fie introduse pedepse pentru „separatism”.

Totodată, Codul va fi completat cu noțiunile de entitate neconstituțională și structură informativă ilegală, care vor permite reglementarea normativă a organizațiilor paramilitare neconstituționale ce aduc atingere intereselor și securității Republicii Moldova.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării