main logo
955

Nagacevschi: Guvernul a greșit în privința extrădării profesorilor turci

Avocatul care reprezintă, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, interesele celor șapte cetățeni turci deportați, profesori la liceele „Orizont” din Republica Moldova, Vitalie Nagacevschi, susține că există aparențe puternice care îl fac să creadă că totuși au existat anumite înțelegeri la nivelul conducerii celor două state în privința îndepărtării lor de pe teritoriul Moldovei.

Nagacevschi: Guvernul a greșit în privința extrădării profesorilor turci

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Vitalie Nagaveschi, a menționat că a avut loc o extrădare deghizată, iar profesorilor nu le-a fost asigurată respectarea drepturilor care le revin în baza legislației naționale și în baza tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte. 

Conform prevederilor naționale combinate cu cele internaționale, spune avocatul, autoritățile moldovene trebuiau să le înmâneze deciziile de îndepărtare și să le acorde un termen pentru contestare. 

De asemenea, menționează Vitalie Nagacevschi, ca să nu fie transmise autorităților turce, persoanele trebuiau conduse până la hotarul Republicii Moldova și să fie lăsate să-și aleagă țara de destinație în care doresc să plece.

Potrivit lui Vitalie Nagacevschi la CEDO agentul guvernamental din partea Republicii Moldova a susținut că nu au fost epuizate căile naționale de recurs, că sunt mai multe procese la nivel național și se poate de adresat la CEDO după epuizarea căilor naționale de recurs și că, de principiu, drepturile acestor persoane nu au fost încălcate. 

La rândul său, avocatul afirmă că a venit cu contraargumente, susținând că da, într-adevăr, există mai multe procese la nivel național, însă acestea nu au sorți de izbândă în ceea ce privește soarta profesorilor.

Potrivit avocatului, chiar în ipoteza câștigării dosarelor la nivel național, aceste câștiguri nu vor influența soarta profesorilor pe motiv că persoanele nu vor putea fi aduse înapoi. Vitalie Nagacevschi este sigur că Turcia nu va accepta să-i returneze înapoi,  în pofida unei aparențe de existență a căii naționale de recurs, deoarece această cale de recurs este lipsită din start de eficacitate. 

În opinia lui Vitalie Nagacevschi, prevederile legislației naționale au fost interpretate în felul în care și-au dorit autoritățile, însă până la urmă poziția apărării a fost una suficientă. 

„Am demonstrat că Guvernul greșește făcând anumite afirmații”, a spus avocatul.

Pe 11 iunie CEDO urmează să pronunțe hotărârea în cazul celor șapte cetățeni turci, profesorilor la liceele „Orizont” din Republica Moldova, extrădați în septembrie anul trecut din Moldova în Turcia. 

Vitalie Nagacevschi spune că se așteaptă la o decizie de condamnare a Republicii Moldova, întrucât țara nu le-a asigurat drepturile fundamentale prevăzute în legislația națională și în tratatele internaționale. Conform presei, majoritatea profesorilor au și fost condamnați de instanțele din Turcia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării