main logo
354

Mureșan: Viitorul R. Moldova este unul european, pentru asta vom lupta

Candidații la europarlamentare din partea Partidului Național Liberal din România spun că vor lupta pentru Republica Moldova, dacă vor ajunge în Parlamentul European.

Mureșan: Viitorul R. Moldova este unul european, pentru asta vom lupta

Candidatul Siegfried Mureșan spune că vor asigura mai multe beneficii pentru RM și var crea o legătură mai strânsă dintre UE și Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Vom spune oamenilor astăzi când ne vom întâlni cu ei și ce avem de gând în următorii 5 ani în Parlamentul European. Primul lucru pe europarlamentarii Partidului Național Liberal îl vor cere în Parlamentul European legat de Republica Moldova după alegerile europarlamentare este o perspectivă europeană. 

Republica Moldova are semnat un acord de asociere, el se implementează, iar beneficiile sunt numeroase. Comerțul între Republica Moldova și Uniunea Europeană crește, încât în momentul de față 69% din exporturile moldovenești merg în Uniunea Europeană față de 15% cât merg în Federația Rusă. 

Deci oricine spune că Moldova trebuie să fie la egală distanță între est și vest, trădează interesul românilor basarabeni și neagă realitatea din teren din 2019. Viitorul Republicii Moldova este unul european, iar noi pentru asta vom lupta. Vom cere o perspectivă europeană pentru Republica Moldova imediat după alegerile europarlamentare, ca următoare etapă după implementarea acestui acord de asociere. 

În plus, va exista o reevaluare a Parteneriatului Estic al UE, în sensul în care statele care doresc o relație mai strânsă cu Uniunea Europeană să poată beneficia mai mult. Noi vom fi acolo să asigurăm cât mai multe beneficii pentru Republica Moldova, dar avem nevoie și de un guvern proeuropean la Chișinău. 

Și avem nevoie de un guvern puternic, credibil, care să iubească Republica Moldova la București”, a declarat Mureșan în cadrul unei conferințe de presă, în care PNL și-a prezentantat candidații pentru alegerile Europarlamentare.

„Fiindcă mereu când Republica Moldova a reușit să facă progrese în relația cu Uniunea Europeană a fost când la București a existat un guvern de dreapta, un guvern căruia i-a păsat de Republica Moldova și vă spun foarte sincer: 

cu Guvernul Dăncilă, cu Partidul Social Democrat, cu Guvernul PSD – ALDE Republicii Moldova îi lipsește orice avocat la masa negocierilor la nivel european și de aceea este important să trimitem un număr cât mai mare de europarlamentari ai Partidului Național Liberal în Parlamentul European și să câștigăm alegerile europarlamentare și ca prim pas în vederea câștigării alegerilor parlamentare în România pentru a putea da un Guvern liberal care să lupte pentru Republica Moldova în plan european. 

Un alt lucru concret pe care îl vom cere pentru Republica Moldova în Parlamentul European după alegerile europarlamentare este includerea Republicii Moldova în reglementările europene privind eliminarea taxei de roaming. 

Există la nivel european o legislație astfel încât, dacă călătorești dintr-un stat membru al UE în alt stat membru UE, să nu plătești nicio taxă roaming. 

Din păcate, statele din afara Uniunii Europene până acum nu au fost include în aceste reglementări, dar cadrul există și se poate ca statele care au semnate acord de asociere cu Uniunea Europeană, așa cum este Republica Moldova, să beneficieze de această facilitate.

PNL este în momentul de față singurul partid care are un program concret pentru Republica Moldova și este singurul partid care poate obține ceva pentru Republica Moldova în Parlamentul European în următorii 5 ani. 

Dar pentru ca vocea noastră să fie cât mai puternică acolo este nevoie ca românii basarabeni să participe la vot. Dacă vor merge doar în număr mic, atunci când noi vom cere lucruri pentru Republica Moldova, forța noastră va fi pe măsură. 

Dacă românii basarabeni vin în număr mare la vot, ne dau încrederea lor, atunci noi vom avea un argument în plus în toate negocierile de la Bruxelles să spunem «iată, cetățenii Republicii Moldova care sunt și cetățeni au României și locuiesc în Republica Moldova au venit în număr mare la vot, au votat partidul cel mai pro-european din România care este Partidul Național Liberal» și atunci noi vom putea cere lucruri concrete pentru ei în Parlamentul European””, a mai precizat acesta.

Reprezentanții PNL sunt foarte bucuroși că alături de ei sunt Maia Sandu și Andrei Năstase. „Ei sunt singurii garanți ai continuării parcursului european al Republicii Moldova. 

Toată Uniunea Europeană așteaptă o guvernare pro-europeană autentică, nu doar din vorbe, ci și din fapte aici la Chișinău, iar această guvernare pro-europeană autentică poate fi dată doar de către Blocul ACUM condus de Maia Sandu și Andrei Năstase. 

Această guvernare pro-europeană este o urgență pentru ca Republica Moldova să poată beneficia la maximum de toate avantajele apropierii de Uniunea Europeană.

Am venit de asemenea astăzi la Chișinău pentru a vă spune ce am făcut în ultimii 5 ani de zile pentru cetățenii Republicii Moldova și ce avem de gând să facem în următorii 5 ani de zile Rareș Bogdan, eu și ceilalți colegi din Partidul Național Liberal. 

Vreau să știți foarte clar: în ultimii 7 ani de zile, Uniunea Europeană a alocat pentru Republica Moldova 746 de milioane de euro, fonduri europene, bani gratis, meniți să vină în Republica Moldova și să ajute aici. 

În timp ce UE a acordat 746 de milioane de euro bani gratis, dinspre Federația Rusă nu am văzut decât în fiecare an o factură grasă la electricitate, un preț pe metru cub mai mare plătit de Republica Moldova decât prețul pe metru cub plătit de Germania. 

De aceea este foarte important să spunem românilor basarabeni, să înțeleagă exact care sunt avantajele ce vin dinspre UE, să știe că UE este de partea cetățenilor Republicii Moldova. 

În ultimii ani, din fondurile venite s-au reabilitat 700 de km de drumuri; s-a tras apă potabilă în peste 15 000 de gospodării; peste 220 de școli și grădinițe au astăzi instalații de încălzire noi, moderne, pe biomasă, iar copiii Republicii Moldova învață iarna în școli în căldură și aer curat, în loc de frig și fum cum învățau mai devreme; 

peste 1000 de studenți basarabeni au putut învăța cu burse Erasmus în alte state membre ale UE și 5 000 de companii moldovenești au beneficiat direct sau indirect de pe urma finanțărilor europene.

Eu însumi m-am implicat personal ca Republica Moldova să obțină cât mai multe fonduri pentru proiecte concrete în ultimii ani, iar anul în care am fost negociator-șef pe întreg bugetul UE, anul 2018, a fost anul în care am reușit chiar să creștem cu 50% sumele de bani pentru Republica Moldova de la 33 milioane de euro, cât fuseseră în anul 2017, la 50 de milioane de euro, cât au fost în anul 2018.

Banii vin pe proiecte concrete pentru oameni, dar trebuie să știți că Uniunea Europeană a dorit să ajute și mai mult și anume am dorit să mai acordăm și 100 de milioane de euro asistență macrofinanciară, bani pe care UE îi are la dispoziție pentru Republica Moldova, dar bani care nu au putut veni fiindcă Guvernul Republicii Moldova nu și-a îndeplinit angajamentele față de UE. 

Eu am trecut cu mâna mea în Comisa pentru bugete a Parlamentului European condițiile pentru ca acești bani să vină în Republica Moldova fiindcă am fost des în Republica Moldova și m-am întâlnit cu oamenii, iar oamenii spun «vrem ajutor european, dar vrem reguli clare pentru ca acești bani să ajungă la oameni și nu doar în buzunarele guvernului»”, a conchis Siegfried Mureșan.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării