main logo
2239

Mureșan, despre Pactul pentru Europa: Integrarea trebuie susținută

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că integrarea europeană trebuie susținută, iar cei care vor să-i încetinească sau să-i blocheze aderarea trebuie excluși de la masa de discuții.

Mureșan, despre Pactul pentru Europa: Integrarea trebuie susținutăImagine simbol

Mureșan consideră semnarea Pactului pentru Europa de astăzi un pas pozitiv. Totuși, el a subliniat că, alături de forțele pro-europene care au semnat documentul, există și partide care se declară pro-europene, dar, în realitate, sunt proiecte ale Federației Ruse, transmite Știri.md cu referire la Radiomoldova.md.

„Acordul între forțele pro-europene, prin care se decid împreună că doresc integrarea europeană a R. Moldova e un lucru bun, însă acordul între forțe pro-europene și anti-europene care să aibă ca rezultat un compromis care să frâneze integrarea europeană nu ar fi un lucru bun. Orice forță politică care dorește să susțină integrarea europeană este binevenită, dar cine dorește doar să stea la masă pentru a frâna, reține, bloca, încetini aderarea europeană a R. Moldova, acela nu trebuie să primească loc la masă”, a spus europarlamentarul.

Asocierea semnării Pactului pentru Europa cu Pactul de la Snagov trebuie tratată cu atenție. Or, spune Siegfried Mureșan, pactul a fost agreat de toate forțele politice din România, inclusiv și-au exprimat sprijinul pentru integrarea euroatlantică a României, aderarea la UE și NATO.

„Acum în R. Moldova PAS-ul este cel mai european partid, cel mai credibil. Sunt și alte câteva partide mai mici pro-europene, dar știm că sunt și forțe care nu sunt pro-europene, sunt și forțe care declară că sunt pro-europene, dar în fapt sunt proiecte ale Federației Ruse”, a adăugat Siegfried Mureșan.

El a menționat că UE vede voința de integrare europeană a cetățenilor Republicii Moldova și prin integrarea europeană vor avea de câștigat toți cetățenii acestei țări.

„UE însăși vede voința de integrare europeană a cetățenilor, vede reformele implementate, vede că toate angajamentele au fost îndeplinite de către autorități și ca atare, integrarea evoluează cu pași iuți (…) Prin integrarea europeană vor avea de câștigat toți cetățenii R. Moldova (…) Îndemnul meu este că toată populația, toate categoriile de oameni să susțină acest demers de integrare europeană, iar eventualele partide politice care doresc să frâneze acest demers nu acționează în interesul oamenilor”, a mai spus europarlamentarul.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, în ultimii doi ani, Republica Moldova a înregistrat succese privind aderarea la UE.

„În ultimii ani de zile, UE și R. Moldova am reușit să facem împreună, într-un timp record, lucruri pe care nimeni nu le-a considerat posibile în avans. R. Moldova a primit statutul de stat candidat pentru aderarea la UE și s-a luat unanim decizia de începere a negocierilor de aderare în decembrie anul trecut și negocierile vor începe în acest an. Fiecare dintre aceste etape s-a înregistrat în timp record. În cazul României, au trecut patru ani jumătate de la momentul când am depus cererea de aderare până s-a decis începerea negocierilor. În cazul R. Moldova - mai puțin de doi ani, am luat fiecare decizie foarte repede în ultimii doi ani și sunt convins că următoarea decizie, data concretă la care să înceapă negocierile de aderare va fi luată curând”, susține el.

Știri.md amintește că pe 26 mai, conducerea a 13 partide din R. Moldova au semnat Pactul „Pentru Europa”Documentul este un Pact similar celui de la Snagov și va putea fi semnat și de celelalte forțe politice care susțin integrarea europeană a R. Moldova.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării