main logo
831

Munteanu: Orice finanțare a militarilor din Transnistria trebuie redusă

Orice companie care este suspectată că ar alimenta capacitățile de luptă ale militarilor din stânga Nistrului trebuie exclusă din registrul legal al Republicii Moldova. O spune ex-ambasadorul Igor Munteanu, potrivit căruia Chișinăul trebuie să se asigure că forțele militare din regiunea separatistă nu-și consolidează capacitățile, în contextul evoluțiilor războiului din Ucraina.

Munteanu: Orice finanțare a militarilor din Transnistria trebuie redusăFoto: IPN

Potrivit ex-ambasadorului, regiunea transnistreană este dependentă de malul drept al Nistrului și de Ucraina, iar această dependență poate fi folosită în avantajul autorităților constituționale, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Ex-ambasadorul Republicii Moldova în SUA spune că declarațiile oficialilor de la Moscova privind protejarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova este o tentativă de a amenința Chișinăul. 

Igor Munteanu spune că autoritățile constituționale au posibilitatea să joace cartea transnistreană mult mai abil, în condițiile în care regiunea nu are frontieră directă cu Rusia, iar cea mai mare parte a exporturilor este orientată spre piața europeană.

„În privința Republicii Moldova au fost mai multe aluzii prin care se induce ideea că regiunea transnistreană este pământ rusesc și va primi întotdeauna sprijin. Doar că regiunea transnistreană este enclavizată, ea depinde foarte mult de legăturile pe care le controlează Chișinăul și Ucraina. Pe linie comercială, exporturile cu Uniunea Europeană depind de Chișinău. 

De Chișinău depind și livrările de gaze naturale pe care le face Moldovagaz, chiar dacă este o subsidiară Gazprom, iar acest instrument poate fi utilizat pentru a reduce apetitul liderilor transnistreni”, a spus Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ex-ambasadorul sugerează autorităților constituționale să nu permită finanțarea militarilor din stânga Nistrului prin legalizarea companiilor care alimentează logistic armata.

„Chișinăul trebuie să reducă orice finanțare directă sau colaterală a contingentului militar din stânga Nistrului. Orice companie care este doar suspectată că ar furniza material de luptă sau civil pentru armată, trebuie să fie exclusă din orice fel de registre legale ale Republicii Moldova. Mă refer la companii care furnizează de la produse alimentare până la îmbrăcăminte sau carburanți. 

Atunci când există suspiciuni în privința acestor tranzacții că alimentează capacitatea de luptă, companiile trebuie să fie eliminate din registrele legale ale Republicii Moldova. Fără această legalizare ele nu pot face comerț cu Uniunea Europeană”, a mai spus Igor Munteanu.

Recent, printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale a fost prelungită până la data de 31 august autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița. 

Potrivit datelor oficiale, uzina este unul dintre cei mai mari plătitori de taxe și impozite, asigurând astfel o parte din bugetul regiunii transnistrene. Forțele militare ale Federației Ruse staționează în regiunea transnistreană a Republicii Moldova ilegal, contrar voinței autorităților constituționale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării