main logo
875

Munteanu: Chicu este avocatul grupurilor cu afaceri în offshore

„Guvernul Chicu a blocat deoffșorizarea pentru că această guvernare ”hibrid” PSRM-PDM nu poate trăi fără scheme de corupție”, susține vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu.

Munteanu: Chicu este avocatul grupurilor cu afaceri în offshoreFoto: știri.md

Potrivit lui Munteanu, Guvernul Chicu se face vinovat de situația în care a ajuns țara noastră, iar cei de la guvernare sunt asemenea unor „lăcuste hapsâne” care au preluat sub control bunuri și proprietăți ale statului, transmite Știri.md

„Realizând caracterul nociv al banilor din jurisdicții ”offshore”, ne-am propus chiar din prima clipă a înființării Comitetului de rezistență (2018), precursorul Blocului ACUM, să punem capăt tâlhăriilor făcute de ”birocrați cu gulere albe și la cravată”, trasând drept scop al schimbării politice deoffshorizarea radicală a sectorului public. Am susținut acest scop fără rezerve și pre-condiții. În scrutinul din februarie 2019, obiectivul deoligarhizării a stat alături de procesul deoffshorizării sectorului public, ca obiective politice centrale ale unei normalități democratice.

La mijlocul anului 2019, am scris, consultat și promovat proiectul de lege N.181 cu privire la modificarea unor acte legislative (2 septembrie, 2019), cu scopul ”restricționării participării companiilor din jurisdicțiile cu standarde reduse de transparență la procesul de privatizări, PPP, achiziții publice și concesiuni, alte persoane juridice în a căror componență figurează direct sau indirect persoane (fondatori, asociați, acționari, administratori) cu reședință în aceste jurisdicții, urmând ca SPSB să fie desemnată în calitate de autoritate care stabilește lista jurisdicțiilor ”nocive”, cu risc sporit pt sectorul public din RM”.

Proiectul de lege deschidea calea spre o însănătoșire profundă și radicală a sectorului public, ca prioritate centrală a guvernării europene asigurate de Blocul ACUM. Atunci, în 2019, acest proiect de lege (N.181) a fost susținut de guvern, fiind avizat pozitiv în septembrie, după care – a urmat avizarea sa pozitivă și raportul Comisiei Economie, buget și finanțe (CEB), înainte de adoptarea sa în 1 lectură, la 4 octombrie 2019. Din păcate, guvernul blocului ACUM a căzut la scurt timp după adoptarea în 1 lectură a proiectului de lege, iar după instalarea guvernului condus de Chicu, acesta a cerut revotarea legii, trimițând după 4 luni de amorțire, la 25 martie, 2020, un aviz negativ, prin care blocat adoptarea legii deoffșorizării, în a 2 lectură. Avizul negativ a fost motivat de opinia cu privire la ”caracterul excesiv al restricțiilor aplicate” și prin ”caracterul dificil de a aplica măsuri de prudență față de fondatorii unor companii care participă la achiziții, furnizând servicii cerute de administrație”, dovedind astfel complicitate cu grupurile oligarhice, profund nemulțumite de scopul deofșorizării. Chicu este astfel avocatul grupurilor cu afaceri în offshore, care vor devaliza în continuare economia și achizițiile publice în RM, dacă vor fi păstrați la guvernare, conștient sau inconștient de aceste riscuri”, a declarat Munteanu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării