main logo
516

Mullin: PDM și ACUM trebuie să se unească pentru binele Moldovei

Partidul Democrat şi blocul ACUM trebuie să se unească pentru binele Moldovei, al regiunii şi al democraţiei. La această concluzie a ajuns congresman american Markwayne Mullin.

Mullin: PDM și ACUM trebuie să se unească pentru binele Moldovei

Potrivit agenţiei Infotag, în articolul său pentru publicaţia "The Hill", politicianul menţionează că "după două luni de la alegerile parlamentare, Republica Moldova nu se află nici pe aproape de instituirea unui nou guvern, negocierile dintre principalele partide au intrat în impas, iar ţara, rămasă fără o direcţie, este tot mai vulnerabilă la influenţa Rusiei", transmite Știri.md.

"PDM a condus un guvern de coaliţie în ultimii trei ani şi a îmbunătăţit considerabil situaţia economică a ţării, a diversificat oferta de energie pentru a reduce dependenţa de Rusia şi a redus nivelul corupţiei în procesul de realizare a reformelor. În pofida neajunsurilor existente, au fost înregistrate progrese serioase pentru o astfel de ţară tânără, iar PDM încearcă în continuare să consolideze relaţiile cu SUA şi UE, având intenţia de a evita transformarea Moldovei într-un satelit al Federaţiei Ruse", consideră politicianul.

Potrivit lui, "după alegeri, Partidul Democrat le-a propus reprezentanţilor blocului ACUM să formeze o coaliţie de guvernare pentru a putea continua parcursul european, cedând chiar şi funcţia de premier, însă de atunci nu s-a constatat nici un progres pe această dimensiune".

"Toate acestea doar întăresc posibilitatea de a aproba o guvernare prorusă de stânga în Republica Moldova. Socialiştii intenţionează să preia posturile de speaker, ministru al Afacerilor Externe, al Apărării, precum şi cea de şef al serviciului de securitate. Iar o astfel de opţiune prezintă perspective sumbre pentru democraţia în Moldova", a spus congresmanul.

Potrivit lui, "conform legislaţiei moldoveneşti, Guvernul trebuie format în termen de trei luni, adică până la 9 iunie".

"Dacă Parlamentul va fi totuşi dizolvat, vor avea loc alegeri anticipate, iar aceasta va însemna o catastrofă pentru Moldova. Însă un astfel de scenariu convine Moscovei. Instabilitatea geopolitică va dura cel puţin un an şi ar aduce implicări catastrofale pentru economia Republicii Moldova şi, în cele din urmă, pentru securitatea naţională. Reformele prooccidentale vor fi suspendate, Fondul Monetar Internaţional nu va putea trece la următoarea etapă de susţinere, iar ratingul investiţional al Moldovei va intra într-o stare de cădere liberă", crede politicianul.

În opinia sa, PDM şi blocul ACUM trebuie să se unească pentru binele Moldovei, al regiunii şi al democraţiei.

"Eşecul de a negocia o coaliţie prooccidentală va arunca Moldova în braţele Kremlinului, iar cei 28 de ani de democraţie şi anii de reforme vor fi în zadar. Ursul rusesc va controla din nou destinul poporului moldovenesc şi va înălţa semnificativ balanţa regională de putere departe de Europa, spre o Moscovă coruptă şi autocratică", conchide Markwayne Mullin.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării