31 iul, 2019 16:23
462
0
Moțpan, refuză să vorbească despre concluziile privind raportul SIS
31 iul, 2019 16:23
462
0

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, refuză să vorbească despre concluziile privind raportul SIS, dar și despre rezultatele audierilor cu privire la expulzare profesorilor turci.

Foto: Știri.md

Acesta a declarat că va veni ulterior cu o concluzie referitor la acest raport, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

„Au avut loc niște audieri, în baza acestor audieri și vom forma niște concluzii. Nu trebuie să insistați foarte tare. Am primit răspuns aproape la toate întrebările, doar că trebuie să formulăm aceste concluzii ca să nu prejudiciem ancheta și imaginea persoanelor care au făcut declarații”, a declarat Moțpan.

Amintim că astăzi au fost audiați fostul șef SIS și șefa Biroului Migrație și Azil.

La data de 11 iunie 2019, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Doi dintre profesorii turci expulzați în luna septembrie 2018 din Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare. Celălalt profesor a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Deciziile sunt definitive.

La data de 6 septembrie 2018, la ora 8:50, pe o rețea de socializare apar primele informații precum că șapte persoane de la un liceu din Chișinău, printre care directorul instituției, au fost ridicate către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) și transportate într-o direcție necunoscută.

După o oră, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ulterior, pe site-ul SIS a mai apărut o precizare, precum că aceștia nu au fost reținuți, dar escortați.

Surse UNIMEDIA au declarat că cetățenii turci au fost duși imediat la Aeroport și urcați în avionul de pe cursa Chișinău-Istanbul, însă decolarea nu a avut loc la 9:35, însă la 11:00.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter