main logo
457

Moțiunea simplă împotriva politicilor Ministerului Justiției a picat

Moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Justiției în domeniul justiției a fost respinsă, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

Moțiunea simplă împotriva politicilor Ministerului Justiției a picatFoto: Parlamentul RM

După discursul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, întrebări, dezbateri și luări de cuvânt ale reprezentanților fracțiunilor parlamentare, majoritatea deputaților s-au pronunțat împotriva moțiunii, transmite Știri.md.

Litvinenco a menționat că această moțiune a fost inițiată de un grup de hoți care vor să scape de pușcărie folosindu-se de un grup de deputați din Legislativ. 

„Un grup de hoți care vor să scape de pușcărie au inițiat o moțiune simplă folosindu-se de un grup de deputați. Desigur, moțiunile sunt instrumente ale democrației, dar voi nu respectați democrația, ci doar încercați să vă folosiți de ea. Aceste grupări profită de instrumentele democratice precum cea a moțiunii simple sau de cenzură pentru a distruge democrația. De asemenea, ei se folosesc de oamenii pe care-i scot în stradă și le dau firimituri din banii furați de la o țară întreagă. Acești deputați nu sunt decât instrumente ale hoților fugari, ei au făcut moțiune și vor să oprească ceea ce țara vrea demult: dreptate și hoții la pușcărie”, a declarat Litvinenco în plenul Parlamentului. 

Moțiunea simplă a fost înaintată de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. 

Prin moțiunea înaintată de comuniști și socialiști s-a cerut:

1. Restabilirea statului de drept prin înaintarea acțiunilor privind declararea nulității actelor de numire în funcție a procurorilor-șefi în diferite subdiviziuni ale Procuraturii din cauza planării suspiciunilor rezonabile privind trucarea concursurilor.

2. Scoaterea de sub control politic a sistemului procuraturii prin modificarea legislației, unde ministrul Justiției să fie exclus din componența Consiliului Superior al Procurorilor.

3. Reevaluarea proceselor pornite de reformă în justiție prin prisma excluderii factorului politic de influențe nejustificate și asigurarea unui proces transparent de transformări pozitive în justiție.

Conform Regulamentului Parlamentului, moţiunile simple se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării