main logo
575

Moscova, despre restricțiile la import pentru Moldova: Nu are context politic

Federația Rusă reacționează la declarațiile ministerului de Externe, Nicu Popescu, și susține că decizia de a impune restricții pentru importul produselor moldovenești din 31 de regiuni ale R. Moldova „nu este una politică”.

Moscova, despre restricțiile la import: Nu are context politic

Potrivit TASS, decizia a fost luată în baza unor „motive întemeiate”, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Reacția vine după ce ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune Moldova 1, că „de multe ori au fost impuse restricții anterioare asupra exporturilor noastre pe piața rusă din motive politice”.

„Decizia Rosselhoznadzor de a limita posibilitatea exportului de produse vegetale în Rusia din anumite regiuni ale Moldovei este susținută de motive întemeiate. Nu există niciun context politic în interdicție”, comunică Serviciul de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse.

Potrivit Rosselhoznadzor, în anul 2021 au fost depistate 10 obiecte de carantină în 80 de loturi cu produse agricole moldovenești. Autoritățile de resort din Federația Rusă susțin că au informat în mod repetat partea moldovenească despre încălcările depistate, însă procedura de import a continuat.

De cealaltă parte, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Radu Musteață, susține că autoritățile de la Chișinău nu au primit nicio notă informativă cu privire la „infectarea produselor agricole moldovenești exportate în Rusia”.

Amintim că Rosselhoznadzor a interzis, începând cu 15 august, importul unor produse vegetale din aproape toate raioanele R. Moldova din cauza așa ziselor ”încălcări repetate ale standardelor de calitate”.

Citește și: Reacția ANSA după ce Moscova a interzis importul fructelor și legumelor din R. Moldova

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării