main logo
3084

Moscova contrazice poziția Kievului privind negocierile în format 5+2

Federația Rusă consideră că formatul de negocieri „5+2” privind rezolvarea diferendului transnistrean ar putea fi reluat „în timp”.

Moscova contrazice poziția Kievului privind negocierile în format 5+2Imagine simbol

Declarația a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova în cadrul unei conferințe de presă din 31 ianuarie, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.

„Credem că formatul „5+2” are o șansă de a-și relua activitatea, în timp. În acest spirit s-au exprimat și însăți părțile implicate în conflict, iar opiniile lor sunt extrem de importante. Zilele trecute, vicepremierul pentru Reintegrare al Guvernului Moldovei, Serebrian, a subliniat că formatul a fost doar înghețat, nu anulat. Anterior, apeluri la cel mai înalt nivel pentru reluarea formatului au venit de la Tiraspol. Este o poziție definitorie pentru noi”, a declarat Zaharova.

În pofida faptului că reprezentanta MAE-ului rus a declarat că „negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE țin de Chișinău și Bruxelles”, Zaharova a adăugat că Moscova „consideră că este prematur și, mai ales, nepromițător ca acestea să se desfășoare fără a ține cont de conflictul transnistrean”.

Amintim că, pe 22 ianuarie, vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a declarat la o emisiune televizată că „de fapt nu există” o formulă de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul „1+1”. La ultima reuniune de la Tiraspol, care a avut loc pe 16 ianuarie, au participat reprezentanți politici ai tuturor părților din „formatul ascuns 5+2”. Ulterior, în cadrul unor declarații de presă, Serebrian a remarcat că formatul „5+2” nu a funcționat până acum din cauza invaziei ruse din Ucraina. „Ce se va întâmpla după terminarea războiului din Ucraina este greu de spus. Ar putea avea loc o reformatare completă a acestui format. Ar putea fi o formulă diferită. Există diverse propuneri care, deocamdată, sunt propuneri de lucru”, a spus el.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării