main logo
7659

Moscova cere Tiraspolului să protejeze regiunea de R. Moldova

Moscova îndeamnă autoritățile separatiste de la Tiraspol să întreprindă de urgență măsuri suplimentare pentru a ”proteja teritoriul și populația regiunii” de pericolele din exterior, în contextul situației complicate din regiune, scrie Novosti PMR.

Moscova cere Tiraspolului să protejeze regiunea de R. MoldovaFoto: russia-briefing.com

O recomandare în acest sens, care include acțiuni și termene concrete, elaborate de deputații ruși Alexandr Rakitin și Vladimir Djabarov, a fost prezentată deja Tiraspolului, și a fost elaborată după lucrările mesei rotunde ”Participarea Federației Ruse la operațiunea de menținere a păcii în Transnistria. 30 de ani de pace și stabilitate în regiune”, care a avut loc la Moscova la finele lunii iulie, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

Autorii rezoluției solicită Ministerului rus de Externe ”să elaboreze un set de măsuri împotriva R. Moldova în cazul unor acțiuni neprietenoase împotriva contingentului rus de menținere a păcii” din regiune, ”să consolideze activitatea de informare” și ”să continue îmbunătățirea serviciilor consulare pentru cetățenii ruși care locuiesc în Transnistria”.

În particular, Ministerului Apărării al Federației Ruse i se pune în sarcină să ”implementeze toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța forțelor ruse de menținere a păcii și a cetățenilor ruși” din stânga Nistrului.

Potrivit aceluiași document, Tiraspolul urmează să interacționeze cu Ministerul de Externe și cu Ministerul Apărării de la Moscova ”în ceea ce privește îmbunătățirea cadrul de reglementare pentru asigurarea regională și consolidarea securității naționale a Federației Ruse”.

Amintim că la lucrările mesei rotunde din iulie în Consiliul Federației Ruse au participat liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și pretinsul ministru de externe al regiunii separatiste, Vitaly Ignatiev, învinuiți de autoritățile constituționale de la Chișinău că au făcut o serie de declarații calomnioase la adresa R. Moldova.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării