main logo
492

Moneyval nu a expertizat legea cu privire la declararea voluntară

Presa de la Chișinău seamănă să lanseze un fals atunci când sugerează că Moneyval - Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și finanțarea terorismului, o subdiviziune a CoE - a expertizat legea referitor la declararea voluntară și stimularea fiscală, adoptată recent de Parlamentul Republicii Moldova.

Moneyval nu a expertizat legea cu privire la declararea voluntară

Aceasta se spune într-un comunicat al Consiliului Europei care exprimă îngrijorarea în legătură cu informația falsă lansată de unele instituții de presă din Moldova. „Relatările mass-media din Moldova par să sugereze în mod greșit că Legea cu privire la Declararea Voluntară și Stimularea Fiscală, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 26 iulie 2018, a fost analizată pozitiv de către un expert al MONEYVAL”, se spune în comunicat.

În calitate de instituție europeană abilitată de aprecierea tuturor normelor naționale în domeniul impozitelor privind alinierea lor la standardele internaționale în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului, MONEYVAL precizează că nu a participat la nicio etapă a elaborării acestui act legislativ în Moldova. Mai mult, nici un expert internațional nu a fost împuternicit să reprezinte MONEYVAL în acest proces.

IPN amintește că în contextul criticilor la adresa Legii cu privire la declararea voluntară și stimularea fiscală unele medii de la Chișinău au scris că reprezentantul Comitetului de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și finanțarea terorismului al Consiliului Europei ar fi opinat că Legea „nu ar prezenta riscuri de legalizare a spălării banilor”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării