13 feb, 2019 13:57
750
0
Moldova trimite o notă de protest Rusiei privind piloții eliberați
13 feb, 2019 13:57
750
0

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost chemat astăzi de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Contactat de Știri.md, serviciul de presă al MAEIE a declarat că Ambasadorului  i-a fost înaintată o notă de protest cu privire la refuzul autorităților ruse a de a comunica delegației Republicii Moldova aflată la Moscova locul unde se află piloții moldoveni, eliberați din captivitate din Afganistan.

MAEIE își exprimă consternarea că în pofida prevederilor și normelor de drept internațional, stabilite în Convenția de la Viena cu privire la relațiile consulare, Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, precum și Convenția consulară dintre Republica Moldova, autoritățile Federației Ruse continuă să tergiverseze accesul delegației moldovenești la cetățenii Republicii Moldova, refuză să comunice informația privind locul aflării lor, starea de sănătate, calificând această atitudine drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relațiile bilaterale.

De asemenea, MAEIE consideră nefondată justificarea unor colaboratori ai Ministerului Afacerilor Externe ai Federației Ruse, precum că cetățenii moldoveni s-ar afla în custodia unui ONG, Guvernul Federației Ruse nefiind implicat în acest proces.

Totodată, ambasadorului rus i-a fost transmisă îngrijorarea că acestă situaţie riscă să devină una dramatică cu interferențe politice inadmisibile, prin care anumite persoane politice din Moldova ar încerca să se folosească de aceasta în scopuri politice.

În discuția cu oficialii MAEIE, diplomatul rus a menționat că cetățenii moldoveni s-ar afla în custodia unui ONG, Guvernul Federației Ruse nefiind implicat în acest proces.  

În context, MAEIE mai informează că în continuare va sesiza și instituțiile internaționale în legătură cu interzicerea accesului autorităților Republicii Moldova la cetățenii săi.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter