main logo
637

Moldova și România vor semna un Plan de acțiuni în domeniul justiției

Republica Moldova și România vor semna un Plan de acțiuni în domeniul justiției. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care a precizat că acest Plan urmează a fi semnat în timpul vizitei la Chișinău a ministrei Justiției din România, Alina Gorghiu.

Moldova și România vor semna un Plan de acțiuni în domeniul justițieiImagine simbol

Potrivit Veronicăi Mihailov-Moraru, Republica Moldova urmează să preia din experiența României în procesul de reformare a justiției, lupta cu marea corupție, consolidarea statului de drept și transpunerea legislației naționale la acquis-ul UE, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Planul de acțiuni R. Moldova - România pe segmentul de justiție va expira la sfârșitul anului curent și de aceea vrem să avem o claritate a modului de cooperare pentru următorii ani. Și în cadrul vizitei pe care am întreprins-o la București, am prezentat ministrei Gorghiu o listă preliminară a directivelor UE pe care urmează să le implementăm, în special, pe partea ce ține de drepturile procedurale ale persoanelor victime, și ministra a făcut cunoștință, a preluat această listă și a exprimat poziția instituțională de a ne oferi experți în vederea transpunerii acestor directive”, susține Veronica Mihailov-Moraru.

De asemenea, potrivit ei, urmează să se clarifice modalitatea de formalizare a contractării acestor experți, așa încât totul să fie clar și corect.

La fel, un obiectiv ar fi evoluția pe segmentul ce ține de mediere.

„Ministra Justiției a salutat faptul că în Republica Moldova anul acesta a intrat în vigoare mecanismul de mediere garantată de stat și acum suntem în procesul de elaborare a noii Legi cu privire la mediere pe cauzele civile, comerciale și reglementarea statutului de mediator, inclusiv în contextul transpunerii unei directive UE și înțeleg că și România este interesată pe acest segment (...)”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării