main logo
1832

Moldova și-ar putea deschide ambasadă în Kazahstan. De ce sumă e nevoie

Republica Moldova și-ar putea deschide ambasadă în Kazahstan, în 2025. Misiunea diplomatică ar urma să aibă cinci angajați, iar în primii trei ani de activitatea, pentru funcționalitatea acesteia, vor fi nevoie de 30,5 milioane de lei. Un proiect de lege care prevede aceste lucruri va fi examinat la ședința Cabinetului de miniștri din 28 august.

Moldova și-ar putea deschide ambasadă în Kazahstan. De ce sumă e nevoieFoto: Remote Lands

Proiectul de lege privind înființarea ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Externe, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, printre motivele care determină înființarea ambasadei se numără cel de ordin politic. Kazahstan este cea mai mare țară Asia Centrală, iar deschiderea unei ambasade în acest stat ar asigura o prezență diplomatică mai extinsă în această regiune a lumii. De asemenea, o misiune diplomatică în Kazahstan va facilita stabilirea relațiilor, prin intermediul acestei țări, cu alte state din Asia Centrală.

Un alt motiv este potențialul colaborării în domeniul economic, comercial și investițional. Potrivit documentului, în 2023, Kazahstan a fost cea mai mare economie din Asia Centrală, PIB-ul acestuia fiind estimat la circa $260 miliarde, ceea ce este cu aproximativ 15% mai mult față de anul precedent. Totodată, anul trecut, țara a marcat o creștere economică de 3,2%, iar pentru 2024 – 2025 estimările sunt de 3,5 – 4%, anual.

„Agențiile de rating atribuie țării un risc investițional moderat, concomitent cu posibilități scăzute de faliment. În acest context, deschiderea Ambasadei Republicii Moldova în Republica Kazahstan se consideră oportună din mai multe aspecte, însă în primul rând este argumentată din considerentul potențialului economic, comercial și investițional esențial al acestei țări. Kazahstanul reprezintă o piață mare de desfacere și un furnizor complex de materie primă și resurse energetice, cum ar fi petrolul, gazul natural, cărbunele, minereul de fier, magneziul, cromul, nichelul, zincul, uraniul și altele”, se arată în document.

Nota informativă prevede ca ambasada să aibă cinci angajați. Este vorba despre trei diplomați – ambasador, consilier și secretar I, precum și două persoane din personal tehnic-administrativ – contabil și administrator-șofer. Angajații vor fi însoțiți de membrii familiilor lor.

Conform notei informative, în primii trei ani de activitate, pentru asigurarea funcționalității ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan vor fi nevoie de următoarele sume:

– 13 milioane de lei pentru anul 2025;
– 8,7 milioane de lei pentru anul 2026;
– 8,8 milioane de lei pentru anul 2027.

Cheltuielile vor fi acoperite din bugetul de stat.

Republica Moldova și Kazahstan au stabilit relații diplomatice pe 16 septembrie 1992. În prezent, pentru Kazahstan este acreditată prin cumul ambasada țării noastre de la Moscova. Kazahstan și-a deschis ambasadă la Chișinău în aprilie 2022.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării