main logo
595

Moldova, restantă în aplicarea politicilor UE: Reacția lui Nicu Popescu

Radio Europa Liberă a publicat informațiile din ciorna unui raport al Comisiei Europene, care arată că Republica Moldova este restantă în ceea ce privește aplicarea politicilor europene.

Moldova, restantă în aplicarea politicilor UE: Reacția lui Nicu PopescuFoto: realitatea.md

În următoarele săptămâni, autoritățile din Uniune ar urma să publice rezultatele evaluării pentru țara noastră, Ucraina și Georgia, referitoare la alinierea legislației la cea a UE, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

În schița văzută de jurnaliștii Europa Liberă se constată că autoritățile de la Chișinău sunt la etapa inițială sau au un anumit nivel de pregătire în implementarea acquis-ul comunitar sau a legislației europene la aproape toate capitolele de cooperare cu UE. Publicația scrie că la nivel incipient sunt procesele de aliniere în domeniul financiar, politica regională, mediu și achiziții publice.

Succese, însă, se atestă în energetică și securitate și justiție. De asemenea, nivelul bune de pregătire este aplicat pentru domeniul afacerilor externe.

Reacția diplomației de la Chișinău

Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, susține că deocamdată este vorba despre un document intern al Uniunii Europene. Varianta lui finală va fi publicată mai târziu.

„Acest document se bazează pe răspunsurile din luna mai la chestionarul expediat de autorități către UE iar deficiențele administrative vehiculate sunt bine cunoscute publicului și se datorează progresului lent de integrare europeană înregistrat de fostele guvernări. 

Este important să evidențiem că reprezentanții Comisiei Europene au recomandat ferm Consiliului UE acordarea țării noastre a statutului de țară candidat, care demonstrează clar progresele înregistrate deja de actualul guvern în domeniul integrării europene”, declară Popescu.

Diplomația amintește că prima parte a Avizului Comisiei Europene a fost publicată pe 17 iunie 2022 și vizează două capitole – criteriul politic și criteriul economic. 

Cea dea doua, referitoare la transpunerea legislației, urmează să fie publicată și va evalua situația în 33 de domenii, dar nu va include „progresele substanțiale, deja realizate după luna iunie”.

„Este o premieră pentru țara noastră de a trece printr-o evaluare a cerințelor de corespundere cu un stat membru al UE și este evident, la fel cum am anunțat și anterior că procesul de transformare europeană și modernizare a instituțiilor noastre și asigurării pregătirii administrative va fi unul de durată. 

Totodată, acest raport este o foaie de parcurs excelentă, care prezintă starea lucrurilor în fiecare domeniu și ne va ajuta să prioritizăm politicile și deciziile ulterioare. Autoritățile deja au început identificarea restanțelor pe toate capitolele de aderare ca să ne mișcăm accelerat înainte, iar concomitent implementăm și cele 9 recomandări ale Comisiei Europene”, mai declară Popescu.

În toamnă anului 2023, Comisia Europeană va publica și „pachetul de extindere”, care va conține și raportul de progres pe Republica Moldova, punctează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării