Comunicați țării o știre importantă!×
1
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
2
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
2
495

Moldova cere ajutor pentru evacuarea munițiilor rusești din Transnistria

Ministrul de Externe al Republicii Moldova spune că sunt necesare verificări internaționale ale depozitelor ruseștii de muniții din Transnistria.

„Avem nevoie de o reglementare bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în limitele granițelor recunoscute internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană”, este declarația făcută la Chișinău de președintele în exercițiu al OSCE, Ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, după întrevederea sa cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, transmite Știri.md.

În context, Ministrul Miroslav Lajčák a salutat eforturile şi contribuţia Guvernului Republicii Moldova pentru obţinerea unor rezultate reale, care sunt în beneficiul cetățenilor. 

„Mă bucur să constat că vedem un proces real şi tangibil - podul este deschis, copii frecventează şcolile cu grafie latină, fermierii îşi prelucrează terenurile din Dubăsari, automobilele circulă cu plăcuţele de înmatriculare neutre. Trebuie să ne folosim de acest „momentum” şi să-l creştem în continuu”, a spus oficialul de la Bratislava.

Totodată, ministrul slovac al Afacerilor Externe a accentuat că ”avem nevoie de o reglementare, care e bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în graniţele recunoscute pe plan internaţional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană. OSCE şi Slovacia, ca ţara care deţine preşedinţia, este gată să acorde tot sprijinul necesar. Am prezentat priorităţile președinției slovace la sfârşitul anului trecut la Viena, iar astăzi sunt la Chişinău, asta arată cât de prioritară este pentru noi Republica Moldova şi procesului de reglementare transnistreană în particular. Vrem să ne focusăm pe aspectul politic, dar şi să ajutăm oamenii afectaţi de conflicte”.  

În cadrul dialogului, șeful diplomației moldovenești a reiterat interesul sporit al autorităților de la Chișinău privind organizarea de către președinția slovacă a unor noi runde de negocieri în formatul „5+2”, în vederea menținerii unei dinamici pozitive asigurate de președințiile OSCE anterioare, accentuând că  Republica Moldova mizează pe suportul Slovaciei în eforturilor sale privind reluarea pe platforma OSCE a discuțiilor privind retragerea trupelor Federației Ruse de pe teritoriul său și transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii din zona de securitate în una civilă cu mandat internațional. În context, Ministrul Tudor Ulianovschi s-a referit și la necesitatea efectuării unei inspecții internaționale a depozitului de muniții de la Cobasna, care, în umbra discuțiilor politice, devine un pericol socio-umanitar tot mai mare atât pentru Republica Moldova, cât și statele vecine. 

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Ați găsit greșeală?
Vă rugăm să ne anunțați!×
Citește și
article image
Primul zbor al dronei Ohotnik în tandem cu un avion de luptă SU-30
1
762
article image
Rusia: Motivul pentru care o jurnalistă din SUA va fi deportată
1
309