main logo
465

Moldova așteaptă ca Rusia să elimine toate restricțiile

Moldova mizează pe faptul că Rusia va elimina toate restricţiile în domeniul comerţului reciproc, "pentru ca piaţa să stabilească nivelul de cooperare a agenţilor economici".

Moldova așteaptă ca Rusia să elimine toate restricțiile

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a declarat viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vasilii Şova, într-un interviu pentru RIA Novosti, menţionând că, pe 18-19 septembrie, la Chişinău va avea loc şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, iar pe 20-21 septembrie - cel de-al doilea Forum economic moldo-rus, transmite Știri.md.

"Desigur, prioritatea esenţială pe ordinea de zi constituie problemele de ordin comercial-economic. Avem o mulţime de diferite iniţiative în această privinţă, dar trebuie să acţionăm din considerente practice. 

Avem întrebări legate de accesul a diferite companii moldoveneşti pe piaţa rusă, nu toţi au o asemenea posibilitate, deoarece, după 2014, Rusia a introdus anumite restricţii. 

În acest an, temporar au fost anulate taxele la anumite poziţii de mărfuri, o parte din companii au fost admise pe piaţă, se atestă o creştere a comerţului exterior dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, dar trebuie luată o decizie privind eliminarea tuturor restricţiilor", a reiterat el.

De asemenea, viceprim-ministrul a amintit de problemele de tranzit.

"Datorită Rusiei, au fost ridicate unele restricţii privind tranzitul mărfurilor moldoveneşti prin Ucraina, dar trebuie să discutăm livrarea în continuare a mărfurilor moldoveneşti pe pieţele Kazahstanului, Kârgâzstanului şi altor ţări prin Federaţia Rusă. 

Există întrebări referitor la domeniul transportului, adică sunt multe subiecte de discuţie. Mă bucur că la şedinţa comisiei interguvernamentale vor participa şi reprezentanţii Transnistriei în calitate de observatori. 

Ei au înaintat, la fel, o serie de întrebări pentru dezbatere. Vom încerca să discutăm pe larg toate problemele, inclusiv cooperarea regională, pentru a da un impuls relaţiilor noastre. 

Atunci, şi la Chişinău, şi, sper, la Moscova, acest lucru va fi perceput ca o cale de ieşire din stagnarea de trei ani ", a spus Şova.

Potrivit lui, de la ultima şedinţă a comisiei din 2016 "s-au acumulat o mulţime de întrebări şi acum trebuie să determinăm rapid ce şi în ce ordine să rezolvăm".

"Sper că, dacă va fi dorinţă din ambele părţi de a avansa şi de a lua decizii practice, acest lucru va spre binele Moldovei, dar şi al Rusiei, precum şi va debloca pe deplin relaţiile noastre comercial-economice bilaterale", a declarat viceprim-ministrul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării