main logo
476

Mogherini: UE pregătește un șir de măsuri pentru susținerea Moldovei

Uniunea Europeană pregăteşte un şir de măsuri concrete pentru susţinerea Moldovei în procesul de reforme şi de îndeplinire a Acordului de Asociere.

Mogherini: UE pregătește un șir de măsuri pentru susținerea MoldoveiFoto: Știri.md

O declaraţie în acest sens a făcut Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, la dezbaterile din Parlamentul European, consacrate situaţiei din Moldova, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Mogherini a menţionat că, acum un an, relaţiile dintre UE şi Republica Moldova "erau într-o situaţie critică din cauza nerecunoaşterii alegerilor la Chişinău" şi astăzi Uniunea Europeană "este fericită să vadă că Guvernul RM gata să implementeze reforme şi să lupte împotriva corupţiei".

"Cu toate acestea, reformele trebuie puse în practică. Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova (Nicu Popescu) ne-a asigurat că Guvernul va îndeplini agenda reformelor structurale privind combaterea corupţiei, depolitizarea instituţiilor statului. 

Toate acestea nu au legătură cu apelul UE, ci cu promisiunea făcută cetăţenilor Republicii Moldova", a spus Mogherini, menţionând că, în ultimul timp, contactele la nivel guvernamental dintre Republica Moldova şi UE au devenit "mai strânse", având în vedere vizitele premierului Maia Sandu la Bruxelles şi vizita comisarului european Johannes Hahn, precum şi a delegaţiei Parlamentului European la Chişinău.

Ea a menţionat că UE pregăteşte o serie de măsuri de susţinere a Republicii Moldova, inclusiv "legate de deblocarea asistenţei macrofinanciare", subliniind că "următoarea şedinţă a Consiliului de asociere UE-RM va avea loc în toamnă".

"Reiterez cooperarea noastră cu Moldova nu are nimic în comun cu geopolitica. Acest lucru este demonstrat de evenimentele recente, care au arătat că pentru poporul moldovenesc sunt importante schimbările pozitive, dar nu problemele politice. 

Constată, deja intenţiile pozitive ale autorităţilor RM, dar este foarte important ca acestea să se transforme în acţiuni reale", a spus ea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării