main logo
749

Mizsei: Moldova are un singur guvern legitim, aprobat pe 8 iunie 2019

Republica Moldova are un singur guvern legitim și acesta este cel care a fost aprobat pe 8 iunie de Parlamentul ales la 24 februarie, cabinet de miniștri recunoscut de mai multe guverne occidentale și de Rusia.

Mizsei: Moldova are un singur guvern legitim, aprobat pe 8 iunie 2019Foto: Ipn.md

De această părere este fostul reprezentant special al UE în Moldova, Kalman Mizsei, care a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că este clar că decizia referitoare la crearea noului Parlament sau Guvern a fost constituțional corectă, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„E clar că perioada de a alege Guvernul nu a expirat, și iată două motive: primul, în Constituția Republicii Moldova se scrie că e vorba de trei luni după alegeri, nu 90 de zile. Curtea Constituțională, care este în buzunarul uzurpatorilor, a interpretat ceea ce este scris arbitrar. Plus la asta, în Constituție se scrie că președintele țării ar putea dizolva Parlamentul după trei luni, adică nu e obligat să o facă”, a menționat Kalman Mizsei.

Potrivit lui, este clar că decizia referitoare la crearea noului Parlament sau Guvern a fost constituțional corectă. „Deci Uniunea Europeană, Consiliul Europei, OSCE, Guvernul Rusiei, al Statelor Unite, multe state europene laolaltă și individual au declarat că Republica Moldova are un Guvern legitim, condus de prim-ministra Maia Sandu”, susține Kalman Mizsei.

În opinia sa, UE ar putea asista financiar moldovenii după ce ordinea democratică va fi restaurată și ar putea oferi asistență financiară pentru o redresare economică rapidă, iar el va fi cel mai mare susținător al acestui sprijin.

Kalman Mizsei nu crede că Guvernul nou numit ar vrea să urmeze calea federalizării țării și nu poate fi nicio revenire la „memorandumul Kozak”. Potrivit lui, noul Guvern nu este al lui Igor Dodon, este un Guvern de coaliție, din partide diferite. Totodată, spune că Igor Dodon nu este premier, nu este ministrul afacerilor externe și este sigur că va fi o abordare echilibrată în această privință.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării