main logo
739

Ministrul de Externe al Letoniei: R. Moldova a progresat semnificativ

Miniştrii de Externe ai Lituaniei, Letoniei şi Estoniei susţin Moldova pe calea europeană. Gabrielius Landsbergis a declarat în cadrul unei conferinţe de presă după reuniunea Moldova-NB8 de la Chişinău că în ultimii ani Moldova a demonstrat „progrese semnificative” pe calea sa spre UE, cu un nivel „uimitor” de armonizare a legislaţiei proprii cu normele europene.

Ministrul de Externe al Letoniei: R. Moldova a progresat semnificativGabrielius Landsbergis/Imagine simbol

„Dacă vorbim despre progres, Moldova este una dintre cele mai bune ţări candidate. Ne dorim să vedem Moldova ca parte a UE, dar acest lucru depinde de alegerea cetăţenilor. Dar, sperăm că integrarea va continua. Calea către UE nu este una uşoară şi necesită eforturi considerabile, reforme, resurse, dar şi consens naţional. Aderarea la UE şi la NATO a făcut Lituania mult mai puternică, iar vocea noastră este acum mult mai bine auzită. De asemenea, am suferit din cauza migraţiei (exodul populaţiei), dar acum lituanienii se întorc acasă... Sperăm că şi Moldova va reuşi să îşi cvadrupleze creşterea economică la fel ca noi (după aderarea la UE)...”, a Landsbegris, transmite Știri.md, cu referire la infotag.md.

Ministrul leton de externe Baiba Braže a subliniat importanţa viitorului referendum, adăugând că Letonia va fi „foarte fericită când Moldova va adera la UE”.

„Ceea ce ne-a oferit UE este o consolidare a suveranităţii, participăm la toate procesele decizionale (la nivelul UE). Am devenit mai puternici, atât la nivel regional, cât şi la nivelul UE. Aderarea la UE ne-a asigurat creşterea economică, salariile şi pensiile au crescut de peste şase ori, exporturile de peste 16 ori, investiţiile de peste zece ori. Acestea sunt doar câteva fapte concrete din experienţa Letoniei...”, a spus ministrul.

Amintim că, în cadrul reuniunii NB8 de la Chișinău, diplomațiile din Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia au semnat un memorandum cu ministerul de Externe de la Chișinău (MAE), pentru a intensifica relațiile de cooperare interministerială.

NB8 este un format de cooperare regională, formată în 1992, care abordează subiecte ce țin de probleme regionale și internaționale de actualitate. În anul 2024, NB8 este prezidat de Suedia, care a preluat coordonarea formatului după Letonia în 2023.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării