main logo
330

Ministru polonez: Vom sprijini politica de pre-aderare a Moldovei la UE

Polonia va sprijini politica de pre-aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și este gata să-și împărtășească experiența privind ajustarea reformelor în perioada de pre-aderare, pentru toate instituțiile interesate.

Ministru polonez: Vom sprijini politica de pre-aderare a Moldovei la UE

Declarația a fost făcută, într-o conferință de presă la Chișinău, de către ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Jacek Czaputowicz, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

Oficialul polonez și-a exprimat așteptările că programul Guvernului Sandu va fi axat, în primul rând, pe domenii sensibile, precum combaterea corupției, reforma în domeniul afacerilor interne, „excluderea oligarhiei” din Moldova. 

„Acele schimbări care au avut loc după 14 iunie anul curent, de transmitere pe cale pașnică a puterii de stat, reprezintă un element binevenit, văzut cu ochi buni”, a declarat Jacek Czaputowicz.

La rândul său, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a remarcat că a discutat cu omologul său polonez despre viitorul Parteneriatului Estic. 

„Datorită Parteneriatului Estic, Acordului de Asociere, Zonei de Liber Schimb cu UE, Moldova este parte integrantă a economiei Uniunii Europene. 68% din exporturile noastre se îndreaptă spre UE”, a declarat Nicu Popescu.

Nicu Popescu a pledat pentru intensificarea colaborării în cadrul Parteneriatul Estic. Ministrul a menționat că se dorește eliminarea tarifelor de roaming între statele membre ale Parteneriatului Estic și UE. 

Se dorește intensificarea relațiilor bilaterale pe linia mai multor instituții, inclusiv MAI, dar și telecomunicații. De asemenea, se va pune accentul pe securitatea cibernetică. Nicu Popescu a comunicat că se va deplasa luni, 15 iulie, la Bruxelles, unde va relua aceste subiecte în fața tuturor miniștrilor de externe europeni.

Ministrul afacerilor externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, este la prima sa vizită oficială în Republica Moldova, având stabilite întrevederi cu prim-ministrul Maia Sandu, cu președintele Igor Dodon și cu președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

În scut timp, în Polonia va avea loc cea de-a șasea întrunire interparlamentară dintre grupurile de lucru din Moldova și Polonia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării