main logo
624

Ministru: Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem

Un CSM lipsit de autoritate și credibilitate afectează încrederea în întreg sistemul judecătoresc.

Ministru: Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistemFoto: știri.md

De această părere este ministrul Fadei Nagacevschi, care spune că resetarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este o prioritate pentru Ministerul Justiției, transmite Știri.md.

Potrivit lui, acest proiect va fi expediat Parlamentului imediat ce va fi emis avizul consultativ al Curții Constituționale.

"Cursul reformei este următorul: aprobarea modificării Constituției agreată cu CoE și Comisia de la Veneția (CSM și sistemul judecătoresc); aprobarea Strategiei și Planului de acțiuni pe justiție; inițierea procedurilor legislative conform Planului aprobat, inclusiv pentru consolidarea instituțiilor existente în vederea evaluării procurorilor și judecătorilor.

Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem, dar prin intermediul unui cadru normativ previzibil și conform celor mai bune practici internaționale", a spus Nagacevschi.

Totodată, ministrul Justiției a reamintit că proiectul de lege privind ajustarea cadrului normativ privind instituția regresului împotriva judecătorilor așteaptă să fie adoptat în lectură finală de către Parlament.

La fel, el a îndemnat participanții la cursa electorală să nu afecteze procesul de reformare (consolidare) a justiției prin declarații populiste și/sau mincinoase.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării