main logo
3543

Ministerul Justiției, despre cazul Stoianoglo: Urmează a fi achitate despăgubirile

Ministerul Justiției a luat act de hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit instituției, hotărârea devine definitivă la trei luni din momentul publicării.

Reacția Ministerului Justiției la hotărârea CEDO în cazul Stoianoglopoză simbol

Ulterior, în cadrul procedurii de executare, urmează a fi implementate măsuri de ordin individual, prin achitarea despăgubirilor pentru prejudiciul moral cauzat reclamantului, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit MJ, cererea se referă la pretinsa imposibilitate a reclamantului, în calitate de procuror general, de a contesta suspendarea sa din funcție în legătură cu inițierea unei cauze penale în privința sa.

„Bazându-se pe articolul 6 § 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, reclamantul s-a plâns în fața Curții de faptul că nu a avut acces la o instanță de judecată pentru a contesta suspendarea sa din funcție. La fel, invocând Articolul 13 din Convenție, el s-a mai plâns de lipsa unui remediu eficient la nivel național, prin care să conteste suspendarea sa din funcție”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Referitor la aplicabilitatea articolului 6 § 1 din Convenție, Curtea a susținut argumentul Guvernului, potrivit căruia, legislația națională excludea în acel moment posibilitatea contestării suspendării din funcție. Curtea a considerat că suspendarea automată din funcție a procurorului general în situația pornirii unei cauze penale în privința lui nu poate fi justificată de motive obiective determinate de interesul statului, în lipsa oricărei forme de control judiciar.

MJ mai menționează că CEDO a decis achitarea reclamantului a 3 600 de euro în calitate de prejudiciu moral și a respins pretențiile reclamantului cu privire la costuri și cheltuieli.

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în una din cele două plângeri depuse. CEDO a constatat încălcarea dreptului la tribunal, și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție. Avocatul lui Stoianoglo a declarată astăzi că soluția care se impune este adresarea repetată la CSP „să-și repare gafa”, să revadă acea chestiune cu reexaminarea corectă a plângerii depuse de deputat.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării