main logo
466

Ministerul Economiei propune extinderea programului PARE 1+1 cu încă trei ani

Ministerul Economiei şi Infrastructurii propune extinderea până în anul 2021 a programului PARE 1+1, care expiră la sfârşitul lunii octombrie.

Ministerul Economiei propune extinderea programului PARE 1+1

Potrivit agenţiei Infotag, în proiectul elaborat de minister, necesitatea acestui lucru este motivată de succesul programului, implementat în Moldova începând cu anul 2010, precum şi de faptul că extinderea va permite încă unui număr de 500 de întreprinzători să obţină finanţare suplimentară pentru a-şi deschide sau extinde propria afacere.

Cadrul Bugetar pe Termen Mediu pe perioada 2019-2021 şi Strategia sectorială de cheltuieli în domeniul dezvoltării sectorului privat, pentru finanţarea Programului PARE 1+1 pentru anii 2019-2021, prevăd alocarea a 40 mil. lei anual, care vor permite cofinanţarea a circa 480 de afaceri ale lucrătorilor migranţi şi/sau rude de gradul I ale acestora, transmite Știri.md.

Totodată, Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) a atrase resurse financiare externe în cadrul Proiectului "Stimularea Economică în Zonele Rurale", finanţat de către Delegaţia Uniunii Europene în Moldova, fiind alocate 2,5 mil. euro, pentru o perioadă de trei ani.

Pentru îmbunătăţirea programului, ministerul propune ca numărul de acte depuse să fie redus de la opt la şase. 

Totodată, pentru selectarea se propune excluderea obligaţiei întreprinderilor de a înregistra profit pe parcursul ultimilor trei ani. În vederea gestionării eficiente a resurselor financiare alocate în cadrul programului, se propune completarea regulamentului cu un alineat nou: "Costuri/bunuri neeligibile", care va include 15 categorii de costuri/bunuri care nu vor fi finanţate din banii alocaţi pentru program.

O altă modificare se referă la posibilitatea participării doar o singură dată la program.

Consultarea proiectului se desfăşoară până pe 18 octombrie.

Infotag precizează: Programul PARE 1+1 a fost lansat în 2010 pe un termen de cinci ani, apoi a fost prelungit până în 2018. 

Acesta are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranţi moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitenţe. 

Programul activează în baza regulii "1+1", astfel încât fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranţi, cetăţeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitenţe, rude de gradul I.

De la lansarea programului, circa 1,3 mii de întreprinderi au beneficiat de finanţare nerambursabilă. Contribuţia lor în economice a constituit peste 768 mil. lei, iar 242 mil. lei reprezintă granturile. Astfel, Guvernul a alocat 1 leu peste fiecare 3,2 lei investiţi de beneficiari

Programul a contribuit la deschiderea a 538 de noi întreprinderi, în special în mediul rural, şi la crearea a 3200 de locuri de muncă. 

Participanţii la program au deschis noi afaceri pentru Moldova, cum ar fi cultivarea migdalelor, creşterea struţilor şi a melcilor. 

Totodată, 48% dintre antreprenori au vârsta de până la 35 de ani, iar aproximativ 30% dintre aceştia sunt femei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării