main logo
878

Mihail Popșoi: Relațiile Moldovei cu Rusia sunt la cel mai jos punct

Ministrul de Externe, Mihail Popșoi, spune că în prezent relațiile cu Federația Rusă sunt la cel mai jos punct din istoria independentă a Republicii Moldova. Oficialul spune că acest fapt este rezultatul agresiunii barbare a Rusiei împotriva Ucrainei, dar și al demersurilor destul de neprietenești în contextul relației moldo-ruse.

Mihail Popșoi: Relațiile Moldovei cu Rusia sunt la cel mai jos punctMihail Popșoi/Foto: Ipn.md

Potrivit lui Mihail Popșoi, criza energetică prin care a trecut țara noastră este rezultatul agresiunii, nemaivorbind despre încercările de a sponsoriza diverși actori politici care sunt exponenți ai Kremlinului pentru a destabiliza situația din Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Inclusiv utilizând unii actori politici din autonomia găgăuză, încercând să destabilizeze lucrurile în regiunea transnistreană, dar nu le-a reușit și nu le va reuși pentru că Republica Moldova, în pofida tuturor dificultăților prin care trece, își consolidează capacitatea de apărare. Și de apărare în sensul larg al cuvântului - reziliența societală, reziliența tuturor instituțiilor de drept din țara noastră, grație sprijinului generos din partea partenerilor noștri, inclusiv și în primul rând din partea României”, a subliniat vicepremierul Popșoi într-un interviu pentru Euronews România.

Ministrul de Externe susține că, în prezent, Republica Moldova este mai puternică și mai rezilientă decât era acum doi-trei ani, inclusiv în domeniul energetic, unde sunt cele mai mari progrese, datorită, în primul rând, sprijinului României. El susține că autoritățile au grijă de cetățeni, contribuie la creșterea economică a țării, în pofida tuturor încercărilor Federației Ruse de a submina economia Republicii Moldova în rezultatul agresiunii barbare împotriva Ucrainei. 

„Rusia, cu mare regret, timp de 30 de ani, a subminat tot ceea ce înseamnă stabilitate, dezvoltare în Republica Moldova, ținându-ne ostatici acelui conflict înghețat în stânga Nistrului. Această retorică beligerantă din partea Kremlinului ne lasă rece, noi știm ce avem de făcut, știm cine ne sunt prieteni și acest lucru îl știu și cetățenii Republicii Moldova”, susține ministrul.

Mihail Popșoi a mai spus că încercările Federației Ruse sunt bine cunoscute, dar nu au sorți de izbândă, având în vedere că cetățenii Republicii Moldova își cunosc interesele și își văd viitorul în marea familie europeană alături de România și de țările prietene.

Vicepremierul Mihail Popșoi efectuează în perioada 23-24 mai o vizită oficială la București. Ministrul Afacerilor Externe, împreună cu omologul său român, Luminița Odobescu, participă la Black Sea and Balkans Security Forum. De asemenea, cei doi oficiali vor purta discuții bilaterale, după care vor susține declarații pentru presă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării