main logo
1432

Mihail Popșoi: Mai multe state ale UE vor deschide ambasade la Chișinău

Ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, afirmă că mai multe state europene intenționează să deschidă ambasade în următoarea perioadă la Chișinău.

Mihail Popșoi: Mai multe state ale UE vor deschide ambasade la ChișinăuImagine simbol

În cadrul unui interviu pentru Moldpres.md, șeful MAE a menționat că în ultimii ani, au fost deschise ambasade în R. Moldova în număr impunător, iar potrivit lui Popșoi, este vorba despre regatul Țărilor de Jos, Spania, Grecia, și Danemarca, transmite Știri.md.

„Un șir întreg de state europene au declarat deja că vor deschide ambasade. În ultimii ani, au fost deschise ambasade în Republica Moldova în număr impunător. Vorbim de regatul Țărilor de Jos, Spania, Grecia, Danemarca. Acum în proces este deschiderea Ambasadei Norvegiei. Anul viitor se planifică deschiderea ambasadei Irlandei. Au rămas foarte puține state care nu au ambasade în Republica Moldova, or, Republica Moldova încă nu are ambasade într-un număr relativ mai mare din state europene”, a declarat Popșoi.

Șeful MAE a menționat că autoritățile de la Chișinău își doresc să aibă prezență diplomatică și consulară în toate statele membre ale UE, însă din cauza bugetului restrâns pe care îl are Ministerul, acest lucru, momentan nu este posibil.

„Cu siguranță, ne-am dori să avem prezență diplomatică și consulară în toate statele membre ale UE, însă așteptările și dorințele noastre, de obicei, se ciocnesc de o realitatea bugetară complicată, austeră și nu ne permitem neapărat să facem acest lucru, dar vom încerca pas cu pas, inclusiv prin măsuri alternative cum este această propunere pe care o avem acum și sper să o implementăm curând de a avea ambasadori nerezidenți, lucru mai degrabă valabil pentru statele mai îndepărtate decât state din Uniunea Europeană. Acest mijloc ne va oferi posibilitatea de a crește prezența diplomației noastre cu anumite costuri mai reduse decât deschiderea anumitor misiuni peste hotare. Diplomația noastră, în pofida resurselor limitate, livrează succese remarcabile și acest lucru este recunoscut de către toți”, a spus Popșoi.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării