main logo
896

Mihai Corj: Judecătorii CC să recunoască greșeala și să-și dea demisia

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) trebuie să-şi dea demisia, recunoscând greşeala comisă pe 7 iunie, când au anunţat că în acea zi expiră termenul pentru aprobarea Guvernului.

Mihai Corj: Judecătorii CC să recunoască greșeala și să-și dea demisiaFoto: stiri.md

De această opinie este preşedintele Institutului de Creaţie Legislativă "Lex Scripta", Mihai Corj.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag, el a spus că îi respectă pe membrii CC, însă "în acest caz ei au greşit", echivalând termenul de trei luni cu 90 de zile, "de aceea ar fi corect să-şi dea demisia", transmite Știri.md.

Potrivit lui, autorii Constituţiei au separat în mod clar noţiunea de lună şi de 30 de zile, deoarece Legea fundamentală a statului are articole care indică termenul, calculat în 30 şi 60 de zile, precum şi în luni.

"Însă în niciun caz nu se poate admite ca Parlamentul să adopte modificări legislative prin care să poată revoca mandatul membrilor CC. Acest lucru va afecta independenţa acestei instituţii. Nu trebuie să ajungem la extreme, în ciuda situaţiei actuale de criză. Trebuie să mergem pe o cale paşnică, fiecare trebuie să-şi recunoască greşelile şi să permită statului să se dezvolte", consideră doctorul în drept.

El a salutat decizia fostului preşedinte al Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, de a demisiona. În legătură cu numirea unui nou judecător al Curţii Constituţionale, Corj consideră că Parlamentul trebuie să modifice anumite prevederi ale legii pentru a stabili vârsta maximă de 70 de ani până la care membrul CC se poate afla în funcţie. În caz contrar, se va menţine posibilitatea ca un judecător în vârstă de 69 de ani să fie numit pentru un mandat de şase ani şi să lucreze până la vârsta de 75 de ani.

Totodată, el consideră că Constituţia trebuie modificată, şi anume articolul 85 (1), care prevede că "în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul". 

Potrivit lui, cuvântul "poate" ar trebui înlocuit cu "trebuie".

El a transmis documentele corespunzătoare cu un şir de modificări către organele cu drept de iniţiativă legislativă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării