main logo
1874

Mihăeș, despre refuzul lui Miller de a vorbi cu Spînu: Neglijează o țară

Refuzul șefului Gazprom Alexei Miller de a se întâlni cu vicepremierul Andrei Spânu, desemnat de Guvern să negocieze prețul de livrare a gazelor, demonstrează o neglijență nu doar la adresa guvernării, ci a întregii populații a RM.

Mihăeș, despre refuzul lui Miller de a vorbi cu Spînu: Neglijează o țară

Opinia aparține comentatorului politic Roman Mihăeș și a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la JurnalTV, transmite Știri.md.

„Situația este complicată. Noi nu controlăm operatorul național Moldovagaz, îl controlează Gazprom-ul și acest lucru este cea mai mare problemă. Se discută mult că putem importa gaze din România, dar pentru aceasta e nevoie ca un operator național să meargă să negocieze prețul. Moldovagaz niciodată nu va accepta să meargă la negocieri în România. Vedem încercările disperate ale lui Andrei Spînu de a procura gaze. Din păcate șeful Gazpom, Alexei Miller nu l-a primit, fapt care demonstrează că neglijează nu doar guvernarea, ci întreaga țară”, a spus Mihăeș.

Referitor la vizita lui Andrei Spînu în Polonia, expertul a adăugat că cel mai probabil se mizează pe procurarea gazelor din Norvegia, conductă care traversează Polonia și Ucraina și ar putea livra gaze Republicii Moldova prin raioanele de nord ale statului.

„O soluție ar fi ca Guvernul să mai fondeze o întreprindere care să gestioneze relațiile cu România și gazoductul Iași-Chișinău. Sper ca declarația ministrului de Externe Bogdan Aurescu să dea anumite roade, pentru că Republica Moldova acum nu are pârghii să dicteze ceva celor de la „Moldovagaz”, a mai spus Roman Mihăeș.

Amintim că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat săptămâna trecută că nu a reușit să aibă o întrevedere cu șeful Gazprom-ului, Alexei Miller, în cadrul vizitei sale în Federația Rusă „din motive obiective”. În schimb, a purtat discuții cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de management Gazprom și director general al Gazprom export. 

Luni, 18 octombrie, ministrul interimar al Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, a anunţat că îi va informa pe şefii diplomaţiilor europene, reuniţi la Luxemburg, despre criza alimentării cu gaze naturale din Republica Moldova şi îi va ruga să ajute Chişinăul să depăşească această situaţie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării