161
0
Michalko: UE va urmări cu atenție desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din Moldova
161
0

Uniunea Europeană va urmări cu atenţie desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din Moldova, a declarat ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko.

Foto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, diplomatul a menţionat, joi, în cadrul Reuniunii de la Chişinău a Platformei Societăţii Civile UE - RM, că "că aşteptările UE de la autorităţile moldoveneşti" nu s-au schimbat după formarea noului Guvern în luna noiembrie", transmite Știri.md.

Potrivit lui, "autorităţile trebuie să asigure un cadru predictibil în ceea ce priveşte pluralismul politic şi în mass-media, democraţie şi implicarea societăţii civile".

Peter Michalko a subliniat că în cadrul viitoarelor alegeri, autorităţile de la Chişinău "trebuie să acorde atenţie recomandărilor anterioare ale partenerilor şi misiunilor de monitorizare legate de finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, votul din diaspora şi regiunea transnistreană, pluralismul mediatic".

"Ar trebui excluse atacurile asupra reprezentanţilor societăţii civile, care serveşte drept apărător al standardelor democratice. Acest fapt a fost dovedit în mod repetat în procesele electorale anterioare. Încă există riscuri de dezinformare (a alegătorilor), iar societatea civilă poate să se opună acestui fenomen. Societatea civilă ar trebui să fie un partener al statului", a spus diplomatul european.

El a menţionat că "în Moldova nu există nicio forţă politică care să nege rolul fundamental al Acordului de asociere cu UE".

"Este important ca eforturile în această direcţie să continue. Uniunea Europeană este pregătită să sprijine reformele, dar acest sprijin va depinde de implementarea strictă a angajamentelor asumate de Guvernul Moldovei", a spus Peter Michalko.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter