main logo
640

Michalko: Se pare că guvernarea nu vrea investigarea furtului miliardului

Există suspiciuni că autorităţile Moldovei nu doresc investigarea furtului miliardului, recuperarea banilor şi pedepsirea celor vinovaţi.

UE: Se pare că guvernarea nu vrea investigarea furtului miliardului

Această opinie a fost prezentată în ajun de către şeful Delegaţiei UE în RM, Peter Michalko, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune.

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat că "nu numai partenerii europeni, ci şi cetăţenii Republicii Moldova doresc să ştie cum vor fi recuperaţi banii, deoarece economia republicii a suferit mult, iar cei vinovaţi trebui pedepsiţi".

"Totul se află în mâinile autorităţilor, instituţiilor ce se ocupă de aceasta - Procuratura Generală, Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor dobândite ilegal. Toată lumea vrea să ştie unde au plecat banii, unde sunt acum şi cum vor fi recuperaţi", a spus diplomatul.

Potrivit lui, "există întrebări cu privire la deciziile economice "non-standard" ale autorităţilor - legea privind benzinăriile Duty Free, care a fost aprobată în contradicţie cu standardele necesare (prevăzute de Acordul de Asociere - "I.") şi cu poziţia UE".

"În sistemul de justiţie al Republicii Moldova există multe probleme, iar acesta este un domeniu foarte important. Aici, Moldova are multe angajamente, care sunt prevăzute atât de Acordul de Asociere cu UE, cât şi de Memorandumul privind finanţarea macrofinanciară. Justiţia din republică are nevoie de reforme, trebuie adoptate noi legi. În acelaşi timp, legile trebuie puse în practică, astfel încât să nu existe discuţii, de exemplu, despre abuzul de putere din partea autorităţilor prin arestări preventive sau practicarea "şedinţelor cu uşile închise" la judecătorii", a spus Michalko.

Diplomatul a calificat invalidarea alegerilor de la Chişinău drept "un caz fără precedent" şi "un exemplu de regresie a democraţiei în Moldova".

"Nu vreau să comentez declaraţii concrete, dar voi sublinia că voinţa cetăţenilor nu este respectată, Chişinăul nu are primarul pe care şi l-a ales. Este foarte important ca toate principiile şi standardele procesului electoral să fie respectate la viitoarele alegeri parlamentare. Acestea trebuie să fie libere, fără încălcări, iar votul cetăţenilor să fie respectat", a spus diplomatul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării