main logo
596

Michalko: Pandemia nu va sista schimbul comercial dintre Moldova și UE

Schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au loc fără abateri, însă persoanele implicate în aceste activități trebuie să respecte câteva reguli stricte care prevăd stoparea răspândirii virusului COVID-19.

Michalko: Pandemia nu va sista schimbul comercial dintre Moldova și UEFoto: ipn.md

Declarația aparține șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, și a fost făcută în cadrul unui interviu video pentru IPN, transmite Știri.md.

„Deci, din punct de vedere aL regulilor comerciale, acestea nu sunt schimbate. Dacă are loc transportul cu participarea oamenilor, șoferi, aici trebuie să fie respectate toate regulile din punct de vedere al sănătății, igienei care se aplică în țările prin care trec ei. Au loc importuri și exporturi, nu este oprită activitatea și asta este una dintre realitățile care ne pot ține economiile în mod viabil. Oamenii pot să aibă acces la mărfuri, fără asta este mult mai greu”, susține șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.

Referitor la decizia autorităților UE de a închide frontierele interne, inclusiv pentru cetățenii europeni din alte țări, Peter Michalko spune că sunt decizii esențiale pentru a opri răspândirea, însă și în acest caz sunt aplicate unele excepții.

„Este o măsură pentru a preveni răspândirea virului care nu este legat de o țară sau alta. Virusul poate trece pentru că este legat de persoane și unica metodă să limităm, este să oprim contactele. În această perioadă este firesc ca unele persoane care se află în afara țărilor unde trăiesc au nevoie de a călători, de a merge înapoi în țările din care provin și sunt create aceste posibilități cu respectarea maximă a regulilor care țin de protejarea împotriva răspândirii virusului. Sunt reguli după care ei trebuie să stea în autoizolare 14 zile. Este un lucru necesar și trebuie să apelăm la toți pentru a respecta această regulă pentru că este făcută să-i protejeze pe alții. Este un principiu foarte important care ne ajută”, a adăugat șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

Interviul acordat Agenției de presă IPN de către șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, este parte a ciclului „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, susținut de Fundația germană Hanns Seidel.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării