main logo
412

Michalko: Cei care au participat direct la furtul miliardului trebuie pedepsiți

Cei care au participat direct la furtul unui miliard de dolari din băncile moldoveneşti în 2014-2015 trebuie pedepsiţi şi concomitent trebuie să returneze banii ţării.

Michalko: Cei care au participat la furtul miliardului trebuie pedepsițiFoto: tv8.md

Potrivit agenţiei de presă Infotag, acest lucru a fost declarat luni de către ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko, transmite Știri.md.

În cadrul "Dialogurilor europene", la o întâlnire cu reprezentanţii presei moldoveneşti la agenţia de presă Infotag, diplomatul a spus că, după furtul din sistemul bancar, economia moldovenească a avut nevoie de măsuri urgente de sprijin, deoarece se afla într-o stare foarte proastă.

"Pentru aceasta, republica a avut nevoie de ajutor din partea partenerilor externi, în special a Uniunii Europene. A fost important să atragem investitori mari şi serioşi în sectorul bancar", a spus el.

Potrivit diplomatului, investitorii care au venit la băncile sistemice ale Moldovei s-au confruntat cu sarcina de a face transparentă structura acţionarilor.

"Un rol la fel de important a fost acela de a face astfel încât un asemenea furt din bănci să nu se mai repete niciodată", a spus Peter Mikhalko, care consideră că nu este corect să se caute restituirea banilor furaţi din contul investitorilor străini care au venit la băncile Republicii Moldova mult mai târziu decât s-a întâmplat furtul cu pricina.

Diplomatul i-a avut, probabil, în vedere pe investitorii primei bănci private din Moldova – Victoriabank, o parte din activele căreia (1,82 miliarde de lei) au fost confiscate de Procuratura Generală, din motiv că anterioara conducere a băncii respective a fost suspectată de spălare de bani.

Banca Transilvania a intrat în această bancă în ianuarie 2018, după ce a cumpărat 39,2% din acţiunile Victoriabank pe piaţa publică. Împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ele deţin mai mult de două treimi din acţiunile acestei bănci, care face parte din cele mai mari patru instituţii financiare din Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării