main logo
649

Mesajele de felicitare ale miniștrilor cu ocazia Zilei Independenței

Mai mulți miniștri au transmis câte un mesaj de felicitare către cetățenii Republicii Moldova cu ocazia Zilei Independenței.

Mesajele de felicitare ale miniștrilor cu ocazia Zilei IndependențeiColaj: Știri.md

Potrivit premierului Dorin Recean, astăzi, 27 august, moldovenii sărbătoresc curajul, determinarea, sacrificiul celor care au făcut ca această țară să fie independentă, transmite Știri.md.

„Sarcina noastră este să muncim disciplinat, să construim viitorul ei european și asta înseamnă să construim viață bună aici, în Moldova. Asta facem cu toții împreună. Independența înseamnă să muncim pentru determinarea noastră, pentru această independență, să luptăm”, a adăugat Dorin Recean.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține că independența înseamnă asumarea responsabilității pentru bunăstarea și prosperitatea oamenilor care constituie acest stat.

„Independența este însă de neconceput fără un anumit nivel de securitate energetică, accesul fiecărui cetățean, al fiecărui business, la resurse energetice sigure și durabile. Iar pentru o țară fără propriile resurse aceasta înseamnă, în primul rând, diversificarea surselor și a căilor prin care această energie poate fi adusă în casele oamenilor.

Am atins un nivel minim de securitate energetică după ce, în 2022, ne-am sincronizat împreună cu Ucraina, cu sistemul energetic european, iar aceasta ne permite să trecem de la gestionarea crizelor permanente de securitate la obiective pe termen lung și planificare pentru viitor”, spune Parlicov.

De asemenea, acesta menționează că, în ultimii ani, în Moldova au fost pornite procese cruciale, ignorate în ultimii 30 de ani. Este vorba despre investiții masive în eficiența energetică a clădirilor publice și a locuințelor, de construcția a trei noi interconexiuni cu România, care ne vor aduce în piața energetică europeană încă înainte de a deveni stat membru, de construcția noilor gazoducte, care ne vor permite să dezvoltăm rețeaua de gaze și de triplarea capacităților de energie regenerabilă doar în anul 2023, cu noi investiții de 200 de milioane de euro planificate în următorii ani, care ne vor ajuta în tranziția verde.

Iar potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, data de 27 august ne amintește tuturor despre privilegiile de care ne bucurăm zilnic și anume faptul că trăim într-o țară independentă, că suntem liberi să alegem propriul drum și putem să ne onorăm cu mândrie trecutul și tradițiile.

„Ne-am câștigat independența prin luptă, însă vrem să o păstrăm prin pace și unitate. Este de datoria noastră să protejăm această bucată de pământ și să valorificăm oportunitățile care ni se deschid, pentru un viitor mai prosper. În acest demers, Uniunea Europeană este un partener de nădejde”, susține Veronica Mihailov-Moraru.

„Astăzi, 27 august, mulțumim celor care au pus bazele statului nostru și îi comemorăm pe cei care și-au dat viața pentru acest pământ. Independența ne oferă libertatea de a ne construi o țară europeană de care să ne putem mândri, asumându-ne responsabilitatea pentru alegerile noastre și valorificând oportunitățile unei lumi în continuă schimbare”, a notat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

„De Ziua Independenței, în fiecare august, ne apropiem cu smerenie și pietate, ca de o Zi a Învierii. Pentru că știm că în spatele acestor două cuvinte stau ani de luptă și de jertfă, stau năzuința de libertate a zeci de generații care au trăit pe acest pământ și oamenii al căror nume va rămâne scris cu litere de aur în istoria țării noastre”, scrie ministrul Culturii, Sergiu Prodan. 

Potrivit ministrului, astăzi, la cea de-a 33-a aniversare a Independenței, ne apropiem de această zi cu aceeași smerenie și pietate, dar și cu multă speranță și hotărâre. De asemenea, ne apropiem cu speranța de pace, de bună înțelegere și un viitor prosper pentru toți copiii noștri. 

„Hotărârea de a munci și a transforma Republica Moldova în locul în care această speranță să prindă rădăcini și să dea roade. Este în puterea noastră s-o facem - împreună, solidar, uniți de același crez. Căci independența, până la urmă, la fel ca țara, suntem toți noi”, a conchis Sergiu Prodan. 

Astăzi, 27 august, Republica Moldova sărbătorește 33 de ani de la proclamarea Independenței, un eveniment care a marcat începutul unei noi etape în istoria țării. De-a lungul acestor trei decenii, Republica Moldova a traversat numeroase evenimente și transformări semnificative, care au conturat parcursul său politic, economic și social.

În context, menționăm că evenimentele festive dedicate Zilei Independenței au început aseară, 26 august, la ora 18:00, printr-un concert de muzică electronică.

Astăzi, troleibuzele și autobuzele vor circula conform orarelor zilei de duminică.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării