1342
1
Membru CEC: Am putea avea alegeri parlamentare în două circumscripții
1342
1

Prim-ministrul Maia Sandu şi ministrul Afecerilor Interne, Andrei Nastase, mai au la dispoziţie 18 zile pentru a-şi depune mandatul de deputat în Parlamentul R. Moldova.

Colaj: Știri.md

Astfel, după ce vor renunța la mandatul de parlamentar, fotoliile celor doi vor rămâne vacante, iar în circumscripțiile nr. 50 și 33, în care cei doi au câștigat alegerile, urmează a fi organizate noi alegeri, transmite Știri.md cu referire la ZdG.md.

Contactat telefonic, membrul CEC, Iurie Ciocan, a declarat că, în circumscripțiile 33 şi 50 urmează a fi organizate noi alegeri, nu mai târziu de trei luni după ce Sandu și Năstase și vor depune mandatul de deputat.

„După cum cunoaştem, mandatul de deputat expiră la data de 8 iulie, astfel în toamnă urmează să fie organizate alegeri noi în circumscripţiile 33 şi 50. În cadrul acestor alegeri candidează cine vrea. Dacă vorbim de un deputat care a fost ales pe lista de partid şi renunță la mandatul său, locul acestuia este luat de următorul deputat de pe lista partidului respectiv. Dar acesta este un caz diferit” susţine Iurie Ciocan.

Chiar dacă până atunci se va schimba sistemul electoral mixt cu sistemul proporţional, potrivit lui Ciocan „alegerile care urmează să fie organizate în aceste circumscripţii, vor avea loc în baza sistemului de vot în care au fost aleşi aceşti deputaţi la 24 februarie”.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter