main logo
1534

Marko Șevcenko: Reglementarea transnistreană va depinde de război

Modul în care poate fi rezolvat dosarul transnistrean în mare parte va depinde de configurația finală a liniei de front din Ucraina.

Marko Șevcenko: Reglementarea transnistreană va depinde de războiFoto: tvr.md

Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenko, care a precizat că acum negocieri nu sunt, pentru că Rusia are un război nedeclarat împotriva Ucrainei și nici Ucraina, și nici Rusia nu pot să asigure funcția de mediator în cadrul negocierilor 5+2, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

„Modul în care poate fi rezolvat diferendul transnistrean în mare parte va depinde de configurația finală a liniei de front din Ucraina pentru că acum negocieri nu sunt, pentru că Rusia are un război nedeclarat împotriva Ucrainei și nici Ucraina, și nici Rusia nu pot să asigure funcția de mediator. Nimeni nu știe care o să fie situația peste o lună, de exemplu, și de aceea nimeni nu este gata să facă pași hotărâtori în ceea ce privește regiunea transnistreană”, a declarat Marko Șevcenko în platoul TVR Moldova.

Diplomatul a precizat că, în pofida declarațiilor administrației de la Tiraspol, autoritățile din Ucraina continuă să monitorizeze regiunea transnistreană 24 din 24. 

„Noi toți înțelegem că așa-zisa administrație de la Tiraspol, bine, ei fac declarații foarte... Eu de mai multe ori am spus că ei nu vor niciun război, că ei sunt pentru instrumente diplomatice și reglementarea pașnică a tuturor diferendelor, dar noi toți înțelegem că militarii ruși care stau acolo au subordonarea directă la Moscova, la stafful general. În cazul în care o să primească un ordin de acolo, ei pot chiar să nu informeze administrația de la Tiraspol că ei merg în misiune, de exemplu. De aceea, toate agențiile din Ucraina mențin regiunea transnistreană în vizorul lor și monitorizează situația 24 din 24 și analizează fiecare eveniment, fiecare mișcare de acolo în ceea ce privește securitatea națională”, a punctat ambasadorul Ucrainei la Chișinău. 

Formatul „5+2” nu este funcţional, iar negocierile sunt puse pe pauză, a anunțat anterior vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Ultima şedinţă în formatul „5+2” a avut loc în anul 2019. Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” din 29 septembrie poate fi urmărită mai jos.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării