main logo
2449

Marinuţa: L-am acceptat pe Gorgan în schimbul a 20 mln. pentru armată

Vlad Filat a fost solicitat în 2012, de către comandantul Armatei Naţionale, să pună umărul la numirea generalului de brigadă Igor Gorgan în funcţia de şef al Marelui Stat Major, potrivit unui document a cărui copie a fost expediată redacţiei Deschide.MD.

Marinuţa: L-am acceptat pe Gorgan în schimbul a 20 mlnVitalie Marinuța, a acceptat candidatura lui Igor Gorgan negociind în schimb 20 de milioane de lei pentru bugetul Armatei Naționale. Foto: army.md

La rândul său, fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, a acceptat candidatura respectivă negociind în schimb 20 de milioane de lei pentru bugetul Armatei Naționale, dar și câteva pachete sociale pentru militari. 

Acest document reprezintă o copie a unei adresări, din iunie 2012, a generalului de brigadă, Igor Gorgan, actualul şef Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, către Vlad Filat, care deţinea pe atunci funcţia de premier. În această scrisoare, Gorgan îi cere lui Filat să se implice şi să propună candidatura sa la funcţia de şef al Marelui Stat Major, motivând că PL este reprezentat de ministrul Vitalie Marinuţa, iar PD de viceministrul Igor Panfile, iar PLDM nu are o persoană la funcţiile de conducere a Armatei Naţionale.

În acest document, mai este menţionat că ministrul de atunci, Vitalie Marinuţa, ar dori să deţină controlul total asupra instituţiei militare, urmând să-l propună la funcţia de şef al Marelui Statul Major pe generalul Vitalie Stoian, care era interimar în această funcţie. Mai departe Gorgan îi scrie lui Filat că generalul Stoian nu este cea mai potrivită candidatură la această funcţie, pentru că nu are experienţa necesară şi, în al doilea, rând că a fost angajat al forţelor militare ruse până în anul 1994. În schimb, Gorgan îi afişează lui Filat toată experienţa sa militară atât la nivel local, cât şi internaţional. 

Spre final, actualul comandant al Armatei Naţionale menţionează în scrisoare că a discutat atunci cu ministrul Marinuţa şi că nu a primit un răspuns concret că el va deţine funcţia de şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale. De aceea Gorgan îl roagă pe Filat să se implice în numirea sa la această funcţie, adăugând că pentru PLDM este ultima șansă de a căpăta influenţă în Ministerul Apărării, în contextul alegerilor parlamentare din 2014, acest lucru fiind o dovadă în plus a politizării Armatei Naţionale. 

„Pentru PLDM este, posibil, ultima șansă, în contextul alegerilor parlamentare din 2014, de a căpăta o posibilitate de influenţă în Ministerul Apărării şi de a ține sub control situația de acolo. Dar şi pentru mine, personal, este probabil ultima șansă ca, fiind numit în ,funcţie să pot promova imaginea PLDM în rândurile militarilor şi colaboratorilor structurii de forţă, deja având pârghiile necesare”, încheie Gorgan în scrisoarea către Filat.

Solicitat de Deschide.MD, ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, ne-a declarat că a fost presat de conducerea PLR şi cea a PLDM pentru a-l numi pe Igor Gorgan la funcţia de şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale în schimbul majorării bugetului Armatei Naţionale, dar şi a unui pachet social pentru militari.  

„Eu tind să cred că scrisoarea despre care vorbiţi este veridică şi care s-a materializat mai apoi într-un raport. Mai mult decât atât, chiar din primele zile ale numirii mele în funcţia de ministru al Apărării, cel care pretinde a fi generalul Gorgan zile întregi dormea sub uşa apartamentului meu, solicitând să fie primit în armată, pentru trei luni, ca să primească gradul de general. Eu am respins solicitările sale, cunoscându-i bravele fapte din trecut, până în vara anului 2013, când am fost presat de conducerea PLR şi PLDM de a-l numi la funcţia de şef al Marelui Stat Major. Practic, am cedat, fiindcă numirea lui venea cu promisiunile de a susţine un pachet social pentru militari şi de a majora bugetul Armatei Naţionale. Însă, după numirea în funcţie, a început crearea organizaţiilor de partid sub acoperirea Uniunii Ofiţerilor în Rezervă „STEJARUL", fapt de care i s-a raportat şi domnului Timofti şi celorlalte persoane de conducere. Totodată, s-a început un întreg proces de discreditare a persoanei mele, care, într-un final, a dus la demisia mea de onoare, pentru a nu crea situaţii de genul actual. În încheiere vreau să spun doar atât: istoria se repetă”, a adăugat Marinuţă. 

Solicitat de Deschide.MD să ne comenteze documentul, generalul de brigadă, Igor Gorgan, ne-a declarat că aceste documente sunt false şi că au menirea de a-l discredita.

Amintim că la redacţia noastră au mai fost expediate nişte copii asemănătoare ale unor scrisori al Șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale - Igor Gorgan, în care se plânge președintelui Nicolae Timofti pe acțiunile ministrului Anatol Șalaru, acţiuni care, în opinia sa, nu fac decât să agraveze situația din armată. Secretarul general al șefului statului, Ion Păduraru, a declarat atunci pentru reporterii noştri că documente cu astfel de conţinut au ajuns la preşedinţie şi că au fost studiate de către președintele Timofti.

Vedeţi mai jos solicitarea generalului Igor Gorgan către Vlad Filat:


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării