main logo
1105

Marian: Rusia încearcă să facă din R. Moldova un al doilea Belarus

Republica Moldova se confruntă cu încercări tot mai vădite ale Federației Ruse de preluare a puterii la Chișinău, prin acțiunile de destabilizare pe care le organizează.

Marian: Rusia încearcă să facă din R. Moldova un al doilea BelarusFoto: știri.md

Principalii actori în implementarea planului Kremlinului ar fi cei din partidul oligarhului fugar Ilan Șor. În spatele provocărilor organizate de Rusia ar fi intenția acesteia de a „încerca să facă din Republica Moldova un al doilea Belarus”. Declarația a fost făcută de către Radu Marian, deputat din partidul fondat de Maia Sandu, în cadrul interviurilor Digi24.rotransmite Știri.md.

Rusia a planificat organizarea unei lovituri de stat la Chișinău, plan care n-ar fi abandonat nici astăzi. În februarie, Maia Sandu a făcut publice detaliile planurilor Federației Ruse și a cerut instituțiilor de forță din Republica Moldova să acționeze pe toate palierele pentru a preveni eventuale incidente care ar putea pune în pericol siguranța națională. 

Despre ce face acum Federația Rusă, în încercarea de a-și duce planurile la îndeplinire, a vorbit și deputatul Partidului PAS. 

Alexandru Rotaru: Domnule deputat, putem spune că planul Federației Ruse de a organiza o lovitură de stat la Chișinău a eșuat sau este încă în plină desfășurare?

Radu Marian: Ele au eșuat până acum. Planurile Federației Ruse de a menține Republica Moldova în zona sa de influență au eșuat până acum, dar asta nu înseamnă că ei nu vor încerca în continuare. Dincolo de interesul lor de a menține Republica Moldova sub controlul lor, ei doresc să transforme Republica Moldova într-un punct de presiune asupra Ucrainei, așa cum este Belarusul. Încearcă să facă din Republica Moldova un al doilea Belarus. Asta pur și simplu nu le reușește acum, dar trebuie să fim extrem de vigilenți în continuare, pentru că ei încearcă să facă asfel de lucruri. Cu cât mai mult ne îndepărtăm de Federația Rusă, cu atât intensitatea instrumentelor lor scade. Acum, spre exemplu, suntem pentru prima dată în ultimii 30 de ani într-o situație în care nu mai suntem dependenți de gazele din Federația Rusă. Timpul, de fapt, acum curge în favoarea noastră și în defavoarea Federației Ruse.

Alexandru Rotaru: Vom mai vedea tentative de organizare a loviturii de stat la Chișinău și în perioada următoare?

Radu Marian: Ei folosesc drept instrument organizarea de pseudoproteste, prin intermediul organizării criminale Șor. Știm că acești oameni, care vin la proteste, sunt plătiți. Ei încearcă să creeze instabilitate prin proteste. Știm că ar putea să folosească instrumente agresive, atletici, care să producă violențe. Din fericire, Poliția a intervenit și a arestat oamenii care au vrut să facă provocări. Cu siguranță vor mai încerca, dar noi rămânem vigilenți.

Alexandru Rotaru: Prin ce vă referiți când spuneți că Rusia vrea să facă din Republica Moldova un al doilea Belarus? Dincolo de capul de pod pe care și-l dorește Rusia în Moldova, există și un scenariu prin care aceștia să deschidă un al doilea front?

Radu Marian: Dacă ar fi fost o altă guvernare la Chișinău, în scenariul negru în care Dodon ar fi câștigat, sigur Moldova ar fi fost folosită ca punct de presiune asupra Ucrainei. Ei ar fi putut să folosească Republica Moldova ca platformă pentru a lansa avioane de luptă. Noi am evitat acest scenariu.

Deputatul de la Chișinău a vorbit, de asemenea, despre provocările din regiunea separatistă Transnistria din ultima perioadă. Radu Marian a spus că acțiunile din regiunea separatistă se înscriu perfect în „linia de propagandă a Kremlinului”. Acesta a dat asigurări că mediul de afaceri de la Tiraspol își dorește extrem de mult să nu existe provocări militare. Oligarhii controlează politicul de acolo, referindu-se aici, în special, la Victor Gușan, patronul principalului grup de afaceri din regiunea transnistreană. 

De asemenea, Marian a amintit despre faptul că Guvernul de la Chișinău a solicitat Curții Constituționale din Republica Moldova să analizeze varianta scoaterii în ilegalitate a principalului partid prin care Rusia își exercită influența la Chișinău, cel al oligarhului fugar Ilan Șor, totul pentru a încerca să contracareze imixtiunea Federației Ruse.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării